maanantai 21. marraskuuta 2016

Broken seed eli räjähtävä helmineule

Olen taas kerran ajastani jäljessä, sillä tämä malli taisi olla muotia pari kolme vuotta sitten. No, minä en neulonut silloin koska käteni oli paketissa, joten tällainen villitys meni ihan ohi.

Kokeilin siis broken seediä eli räjähtävää helmineuletta. Tähän yksinkertaiseen malliin tarvitaan kaksi eri väristä lankaa, voivat olla siis raitalankoja, pätkävärjättyjä tai mitä tahansa muita, kunhan ovat eri värisiä, jotta kuvio pääsee hyvin esille. Mallikerta koostuu kahdesta kerroksesta, joista ensimmäinen on normaalia yksi oikein, yksi nurin helmineuletta ja toinen kerros neulotaan pelkillä oikeilla silmukoilla. Kuten normaalissakin helmineuleessa, vaihtuvat oikeiden ja nurjien silmukoiden kohdat kerroksittain siis nurjan päälle oikea ja oiken päälle nurja. Näistä vaihteluista syntyy neuleen pintakuvio.

Minulla oli neuleessa toisena yksivärinen vihreä kasvivärjätty villalanka ja toisena seiska veikan raitalanka, jossa oli kahta vihreää, keltaista ja kahta violettia. Koska raitalangan vaaleampi vihreä oli hyvin lähellä pohjaväriä, kuvista näkyy myös se, miksi neuleessa pitää olla kaksi lankaa, joiden värit erottuvat toisistaan. Neule kun ei näytä juuri miltään yksivärisenä.


Kuvista myös huomaa sen, että nämä sukat eivät ole aivan identtiset. Testasin näet ensimmäiseen, kumpi väri toimisi paremmin kummassakin roolissa ja päädyin lopulta siihen, että raidallisella langalla kudotaan pelkkää oikeaa ja pohjavärillä helmineuletta. Tietenkin unohdin testikerrokseni aloittaessani toista sukkaa ja huomasin mokani vasta kantapään tehtyäni. Päätin olla laiska ja jättää purkamatta. Vetoan käsityön leimaan ja siihen, että useimmissa sukkapareissa on joku virhe. Näkyyhän tuo ero, mutta ei nyt kuitenkaan ihan mahdottomasti.Työn alla on myös toinen samalla tekniikalla toteutettu pari. Langatkin ovat melkein samat. Raidallinen seiska veikka on samaa kuin ylemmissäkin sukissa, pohjavärinä ensin jämät tuosta vihreästä, jolla tein ensimmäiset sukat, sitten keltainen kerä samaa sarjaa ja lopuksi vielä toista vihreää, koska keltainen lanka loppui kesken. Kuvittelin sen riittävän, mutta ei riittänyt, onneksi sentään ymmärsin puolittaa langan, jotta en joutunut purkamaan .


Molemmat sukat ovat menossa joululahjoiksi, toivottavasti saajat eivät saa kauhureaktiota retrovärioksennuksesta.

Ei kommentteja: