sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Vaalipäivän vinkkejä

Koska tämä on se päivä, jolloin kaikki (ehdokaat) ovat päteviä ja käteviä, aion minäkin olla. Politiikkaan en aio otsikosta huolimatta puuttua.

Ensiksi eräs kierrätysvinkki. En ole mikään viherpipertäjä, vaan kierrättäminen on minulle pikemminkin myötäsyntyistä ja luontaista. Useammassa kun yhdessä paikassa olen nähnyt vinkkejä siitä, miten sanomalehdestä taitellaan biojätepussi. Se ei kuitenkaan ole laiskan ihmisen versio, koska siinä tosiaan joutuu askartelemaan saadakseen biojätepussin. Noita pusseja saa kuitenkin valmiina kaupasta, mutta se taas ei ole nuukan ihmisen ratkaisu.

Laiskalle ja nuukalle suosittelisin kotitalouspussien kierrättämistä, niitähän tulee jauhoista, sokereista, hiutaleista ja vaikka mistä, sillä harva meistä ostaa elintarvikkeensa suoraan omiin purkkeihin. Meillä biojätteet laitetaan noihin elintarvikepusseihin siis sokeripusseihin, jauhopusseihin yms. Ei meidän omasta huushollista tule noita pusseja riittävästi, vaan äiti osallistuu talkoisiin ja säästää meille heidänkin pussinsa. Ne riittävät kattamaan tarpeemme, eikä yhtään biojätepussia ole ostettu kaupasta, ellei mukaan lasketa niitä, joihin on ostettaessa pakattu hedelmiä. Ihan oikeasti nuo pussit maatuvat helpommin kuin suodatinpaperit eli ne soveltuvat aivan hyvin käytettäväksi biojätepusseina. Tuo hajoaminen on testattu kotikompostissa (siellä suodatinpaperit eivät tahdo milään maatua ja muut pussit katoavat hujauksessa) ja jos kerran suodatinpussien kompostointia suositellaan, niin kyllä nuokin sitten käyvät.

Toiseksi vinkiksi tarjoisin ruokareseptiä pähkinä-kookos-kanaaan. Olen sellainen soveltava kokki, jonka kokkaus perustuu suurimmalta osaltaan siihen, mitä jääkaapista kulloinkin löytyy tai pitää käyttää pois. Alla olevaan ruokaan katsoin reseptiä netistä, mutta jouduin soveltamaan, koska meillä ei ollutkaan maapähkinöitä.

pähkinä-kookos-kanaan tarvitaan
noin 400g marinoimatonta kanasuikaletta tai paloiteltua kanafilettä
3 rkl pähkinävoita
½ prk bambuversoja
3 dl paksua, kermaista kookosmaitoa
ripaus suolaa
½-1 tl chiliä

Kanasuikaleet paistetaan pannulla. Lisätään joukkoon pähkinävoi ja sekoitellaan se kanojen joukkoon. Sitten mukaan lisätään bambuversot ja kookosmaito, jota keitetään vähän kokoon. Kookosmaidon määrä riippuu siitä, miten voimakkaasti haluaa pähkinän maistuvan ruoassa. Maustetaan suolalla ja chilillä. Tarjotaan riisin ja salaatin kera.

Toinen kanaruoka syntyi ensimmäisen siivellä, koska olin varannut ison paketin kananpojan minuuttipihvejä ja ne eivät kaikki menneet tuohon kokeiluun. En siis ollut koskaan aikaisemmin käyttänyt kookosmaitoa ruoanlaitossa, nyt tiedän, että se olisi tarvinnut lisämausteeksi pikkuisen sitruunamehua, mutta en huomannut lisätä sitä. Joka tapauksessa mielestäni tuo oli ihan hauskan makuista kastiketta. Toinen kanakastikkeni oli sitten perinteisempi.

Tomaatti-pekoni -kanakastike

1 pkt pekonia
noin 10-15 kirsikkatomaattia
1 prk tomaattimurskaa
400g marinoimatonta kanaa suikaleina tai palasteltuina fileinä
ripaus suolaa
1 tl Provencen yrttejä
1 tl pippurisekoitusta
loraus ruokakermaa tai kookosmaitoa

Paista paloiksi leikattu pekoni pannulla ja nostele lautaselle valumaan, paista pekonirasvassa ensin kirsikkatomaatit, jotka nostellaan sivuun, ja sitten kanasuikaleet. Lisää pannulle tomaattimurska ja palauta seokseen pekoni ja kirsikkatomaatit. Mausta yrteillä, suolalla ja pippurilla. Jos tomaatin maku tuntuu mielestäsi liian voimakkaalta, tasaa se lorauksella kookosmaitoa tai ruokakermaa.

Ei kommentteja: