torstai 21. huhtikuuta 2022

Asiasta kukkaruukkuun

Ikkunaremontti toi mukanaan tosiaan sellaisenkin yllätyksen, että ikkunalaudat kapenivat tuuman verran. Se taas taroitti sitä, että ennen ikkunalaudalle hyvin sopineet kukkaset eivät enää sovikaan siihen niin hyvin. Ensimmäiseksi tajusin asian siitä, että kaktuksen nuppuja alkoi löytyä lattialta - ihmettelin ja kiroilin, että pitääkö sitä nyt noin huolimaton olla verhojen kanssa, kunnes tajusin tuon ikkunalaudan kapenemisen ja sen, ettei verhojen osumista kasviin voinut välttää. Se johti aika isoon kukkien pyörittämiseen edes takaisin. Varsinkin, kun pari kaktuksista oli niin ränsistyneitä tai kuolleita, että päätin pistää ne poistoon, samoin muutaman muun kasvin, koska olohuoneesta poistettiin myös yksi kolmen kukan kukkateline. Työkaverit antoivat kodin useimmille ylijäämäkukille ja pari muuta meni kiertoon roskalavan kautta. 

Sitten alkoi se varsinainen pyritys ja ruukkujen metsästys. Kukkaset piti saada sellaisille ikkunoille, että niitä ei telota verhojen kanssa. Makuuhuoneesta, jossa käytämme pimennysverhoja, piti siis saada kaikki leveät kaktukset pois. Muilla ikkunoilla käytössä ovat vain kappaverhot, joten siellä niitä ei kiusattaisi verhoilla, mutta sitten tuli ongelma siitä, miten sijoittaa kasvit, jotta a) ikkunalauta ei olisi aivan täyteen tungettu ja b) ruukut ja kasvit näyttäisivät edes jotenkin yhteensopivilta. Käytännössä keittiön ja työhuoneen ikkunat oli rakennettu sellaisiksi, että niiltä en halunnut siirtää yhtään ruukkua minnekään ja itse asiassa työhuoneesta en halunnut liikutella kasvejakaan. Jäljelle jäivät siis vaihtoehdot, joissa tietyt ruukut pysyivät keittössä, mutta niihin vaihdettiin kasveja ja muut ruukut vaihtoivat olohuoneeseen. Olen ostanut suurimman osan suojaruukuista jo vuosia tai vuosikymmeniä sitten. Rakastan niitä, enkä välitä olla trendienmukainen tässäkään asiassa. Ongelma tuli kuitenkin siitä, että noita epätrendikkäitä ruukkuja ei tietenkään saa mistään. Olisin tarvinnut yhden korkean, koska yksi kaktuksista oli kasvanut niin korkeaksi, että en enää uskaltanut pitää sitä matalassa ruukussa kaatumisvaaraun vuoksi. Kolmea erilaista ruukkua metsästin, yhtään en tietenkään löytänyt. Pitkällisen metsästyksen jälkeen löysin neljättä mallia olevan ruukun, koko kaupasta yhden ja ainoan, joka oli melkein samanlainen kuin kaksi muuta meillä jo entuudestaan olevaa ruukkua. Tähän sitten muutin leveän piikkilavan makuuhuoneesta ja sen ruukkuun pistin pitkän hujopin keittiöstä ja kannoin ne vielä yhden makuuhuoneeseen liian isoksi käyneen kaktuksen kanssa olohuoneen ikkunalle. Koska ruukku on aavistuksen turhan matala hujopille (kuvassa beige ruukku oikealla), keräsin siihen kiviä painoksi ja käätelin kaktuksen niin, että se toivottavasti oikaisee itsensä valoa kohti ja ruukku tasapainottuu vähän.


Tämän vaihdon seurauksena makuuhuoneen ikkuna jäi kovin tyhjäksi, koska kaksi suurinta kaktusta ruukkuineen muutti sieltä olohuoneeseen ja yksi vaihdettiin keittiönikkunalle, josta lähti tekokasvi varastoon. Keittiön ikkunalla on nyt sitten neljä kukkivaa marras/joulu/pääsiäiskaktusta, joista kaksi istutin ihan eilen ja nyt pidän peukut pystyssä, että ne tosiaan alkavat juurtua ja kasvaa. Kuvien ottaminen vastavaloon on turhauttavaa, niistä ei todellakaan tule nättejä, mutta asia selvinnee.


Tyhjentyneen makuuhuoneen ikkunan ratkaisin tuhlaamalla eli ostin viisi uutta pientä/pienempää kaktusta. Ensin niitä oli vain neljä, mutta ikkunalauta näytti orvolta ja tuo määrä häiritsi minua. Jouduin siis ostamaan vielä yhden kaktuksen, jotta saisin ruukkuaselteman mielestäni sopivaksi. Samalla tuli ongelma suojaruukuista, aikaisemman etsintäkierroksen perusteella tiesin, että asiasta ei tule helppoa. Pienet perusvalkoiset suojaruukut eivät ole muodissa. 
 
 
Etsin makuuhuoneen suojaruukkua kaikista mahdollisista paikoista ja turhauduttuani ostin kirppikseltä eurolla kaksi pientä tummanharmaata ikealaista ruukkua. Merkki pisti vähän irvistelemään, koska en yleensä osta mitään tuon firman tuotteita, mutta tässä kohtaa oli vähän niin kuin pakko. 
 
 
Väri oli kuitenkin väärä, joten sille piti tehdä jotain - vaikka hetken harkitsin vaihtavani verhot ja sängynpeiton ensin sellaiseksi, johon nuo sopivat (koska sellaiset olisi löytyneet varastosta), ja maalaavani ne vasta sitten seuraavalla kierroksella. Päädyin kuitenkin kaivelemaan kaapista joskus roskalavan kautta saamani kalkkimaalin jämät ja maalasin ruukut valkoisiksi. Kahdella kerroksella niistä tuli ihan kivat ja makuuhuoneen ikkunakin on nyt valmis. 
 

Kukkivan kaktuksen kukat eivät ole oikeita tai siis ovat oikeita kukkia - olkikukkia - mutta tuohon kaktukseen ne on liimattu. Silti se näytti niin söpöltä, että halusin tuon makuuhuoneemme ikkunalle. Kuvaa katsoessani päätin vielä vaihtaa valkoisten ruukkujen paikat, jolloin tuo hujoppi ehkä sopii asetelmaan paremmin.


Ei kommentteja: