keskiviikko 2. helmikuuta 2022

TSI wc:n puhdistuspommi

Sairaslomalla on tylsää ja käsi rajoittaa tekemistä enemmän kuin haluan uskoa ja ymmärtää. Koska ulkona on pakkasta 15 astetta, myöskään pitkäaikainen lenkkeily ei ole lapsena paleltuneen naaman takia mahdollista. Olen siis käyttänyt aikani hyvin tai huonosti katsomalla DIY-videoita Youtubesta. Moni noista videoista on sellaisia, että missään tapauksessa ei vois vähempää kiinnostaa. Jotkut kuitenkin kutkuttivat sen verran, että oli ihan pakko kokeilla.
 
Yksi näistä testiin menneistä oli toilet bomb eli sihisevä wc:n puhdistuspala. Näihin on monta erilaista reseptiä, mutta päätin aloittaa siitä kaikkein yksinkertaisimmasta, jossa on vain kolme ainetta. Nämä aineet ovat ruokasooda, sitruunahappo ja astianpesuaine.

Aineiden lisäksi tarvitaan tietysti muotti, johon massa laitetaan kovettumaan. Omistani kaksi takana olevaa ovat naamakirjan ilmaisryhmästä ja neljä etummaista ruskeaa kirpputorilta, yhteensä 1€.


Tässä kohtaa sekoitin näitä suhteella: vajaa ½ dl sitruunahappoa, 1½dl soodaa ja astianpesuainetta n. 2 tl lisättynä tipoittain siihen asti että massasta tulee koossa pysyvää. Kun massa on sekoitettu valmiiksi, se painellaan muottiin ja sitten vaan odotetaan.


Opin tästä ensimmäisestä versiosta kaksi asiaa. Sitruunahappoa täytyy olla vähän enemmän, jotta kuplimisreaktio on voimakkaampi. Lisäksi massa täytyy painella todella tiukkaan muottiin, jotta siitä tulee kunnollinen pommi eli tiivis tabletti. Ainakin testaamani ensimmäinen pommi oli yläpinnaltaan löysä ja sen lisäksi se ei poreillut mielestäni riittävästi. Myös astianpesuainetta voisi olla joku pisara enemmän eli lisää kuplia, vaikka se tarkoittaakin pidempää kovettumisaikaa.
 
Tunnustan siis että kävin hakemassa nuo ruskeat muotit kirpputorilta ihan tätä varten, että se siitä ostoslakosta. Toisaalta ajattelin, että on kuitenkin halvemppa maksaa niistä euro, kuin hakea noita ilmaisia jostain kaukaa näillä bensan hinnoilla. No tietenkään en selvinnyt pelkästään noilla muoteilla. Kun tarjolla on ilmaisia helmiä (kts. muottikuva) ja turkoosia lankaa, vieläpä sellaista lankaa, joka on lempiväriäni (oikeasti vähän vihreämpää kuin kuvassa) ja jota ei  valmisteta enää, en voinutvastustaa kiusausta. Tuhlasin siis kokonaisen vitosen näihin hankintoihin.


Ensimmäinen testaamani pommi ei tosiaan sihissyt riittävästi, joten seuraavaan erään pieniä muutoksia.

Ei kommentteja: