sunnuntai 10. lokakuuta 2021

DIY kirjansidonta

On tilanteita, joissa on vaan pakko lähteä kokeilemaan jotain uutta, jota ei ole koskaan tehnyt ja josta ei ole mitenkään varma, miten se oikeasti kuuluu tehdä. Joku fiksumpi katsoo näissä tilanteissa opetusvideoita youtubesta ja tekee sen mukaan, sen sijaan allekirjoittaneen kaltainen "no kokeillaan"- henkilö ryntää tekemään kyseistä asiaa sen paremmin siihen tutustumatta.
 
Tällä kertaa kyseessä oli kirjansidonta, jota en ole koskaan aiemmin tehnyt. Purkamieni vanhojen kirjojen perusteella olisin osannut sitoa A4-kokoisista papereista A5-kokoisen kirjan, mutta tällä kertaa kyseessä oli A4 papereille tehty tuloste, josta piti saada A4-kokoinen kirja. 
 
En ehkä olisi ryhtynyt projektiin ellei kyseessä olisi ollut Herra Kirjoitukselta saamani Harry Potter Knitting magic. Alunperin kirja on PDF-muotoinen, mutta neuleohjeen seuraaminen näytöltä on käytännössä lähes mahdotonta, joten Herra Kirjoitus tulosti sen minulle. Jos ei näytöltä kutominen houkutellut, niin myöskään irtolehtipainos ei tuntunut kiinnostavalta, joten päätin haastaa itseni tekemällä irtolapuista ihan oikean kirjan. 
 
Koska papereita ei voinut taittaa, ompelin paperit paksulla parsinneulalla ja puuvillalangalla nipuiksi. 

Ryhtyessäni liimaamaan nippuja kirjaksi ja laittamaan "selkäpaperia", tajusin, että niputhan pitää myös ommella yhteen, jotta kirja todella pysyisi kasassa eli jouduin irrottamaan ensimmäisen selkäpaperin, ompelemaan niput yhteen ja samalla pistin myös vähän liimaa nippujen väliin ja selkiin. Koska kirjan selkämys kaipasi vahviketta ja ensimmäinen selkäpaperi näytti irroituksen jälkeen rumalta liimasin kirjan selkään pahvisuikaleen ensimmäistä selkäpaperia käyttäen ja sen päälle uuden siistin selkäpaperin. Tässä vaiheessa jätin varsinaisen kirjan kuivumaan vuorokaudeksi.

 
Kirjan kansiin liimasin pahvit, joiden myös annoin kuivua vuorokauden verran ennen kuin kiinnitin paperisuikaleilla ja toisella selkäpahvilla kirjaan.

Lopputulos on vähintäänkin kohtuullinen näin ensimmäiseksi kirjansidonta projektiksi. Tosin selkäosa kaipaa vielä nimitietoja, sen jälkeen kirja on vähintäänkin valmis ja minä voin lisätä cv:heni, että osaan tehdä myös kirjoja. 

Käytetyt materiaalit olivat myös mitä suurimmassa määrin kierrätystavaraa tai vanhoja jemmoja. Sitomiseen käyttämäni langat olivat jämäpurkin pohjalle jääneitä puuvillalangan pätkiä, liima vanhaa kaapin perältä, pahvit ja paperit vuosia sitten jemmaamiani (kun vielä asioita kirjoiteltiin paperille muistiin, säästin luentolehtiöiden takapahvit mahdollista tulevaa käyttöä varten ja nyt ne tulivat käyttöön).

Ei kommentteja: