torstai 11. maaliskuuta 2021

Puunkantokoppa DIY

Saamattomasti olen jo tovin maalla katsellut sitä, miten puunkantokoppamme alkavat olla entisiä. Ne ovat vanhan ajan kunnollisia pärekoreja, ja jotenkin uskomattomasti meiltä tuntuu löytyvän kaikkea muuta säästettyä paitsi koppapäreitä. Selvittelin tovin muovipäreiden hankintamahdollisuutta, mutta totesin sen niin hankalaksi, että luovuin ajatuksesta. Kopat odottavat siis edelleen korjaamistaan, mutta jotta emme vallan jäisi ilman puunkantovälineitä, päätin tehdä edes jotain asian eteen. Jotain toistakin olen ajatellut tehdä asian eteen eli korjata pari rikkinäisistä koreista, mutta materiaalin hankinta on vasta vaiheessa (suomennettuna siis mietin, mistä materiaalin hankkisin, koska korjausmateriaalin pitäisi olla ilmaista tai halpaa).
 
Pikateko-puunkantokoppa ei ole kaunis, mutta mitä todennäköisimmin ajaa asiansa ainakin siihen asti, että saan korjattua nuo kunnolliset kopat taas käyttökuntoon. Materiaali oli kuitenkin ilmaista ja kierrätettyä, ja tekeminen toimi terapiana, joten ehkä tämä täyttää tarkoituksensa. Materiaalina siis kahvipusseja, perintölankaa ja entinen virtajohto kahvana, vahvikkeet rautalangasta. Ainoa "uusi" materiaali on jesari, jota tuli käytettyä kahvaan metrin verran. 

 
Kauniimman ja siistimmän olisi saanut, jos olisi vaivautunut silittämään kahvipussit taikka edes neulaamaan ne kunnolla, nyt nuo pääsivät  vähän lipsahtamaan toiselle reunalle ja toisesta reunasta tuli niin ollen vähän kurttuinen, kun oli pakko kiristää viimeistelyssä. Kopassa on pohjassa 5x6 4:n kahvipussin mittaista kahvipussipärettä, jotka on siis tehty kaikessa yksinkertaisuudessaan taittamalla päistään avatut kahvipussit puoliksi ja ompelemalla nämä nelinkertaiset pussit peräkkäin. Estetiikka ja kauneus ei ollut tässä kohtaa suurin pyrkimys, mutta silti käytin Kulta Katriinat omiin päreisiinsä ja erilaiset juhlamokat omiinsa. Sen verran paljon tuohon meni kahvipusseja (miten se onnistuukin joka kerta yllättämään), että oli pakko ottaa käyttöön myös nuo jouluiset "neulejuhlamokat", jotka olin ajatellut säästää kaverille (ja yhden itselle neulemalliksi). Reunat on punottu kolmella 7 pussin päreellä. Yhteensä kopassa on siis 65 kahvipussia.

 
Koppa on kooltaan turhan iso. Seuraavan (en todellakaan aio luovuttaa) aion koota 4x5 pohjalla ja katsoa, että punonta lähtee keskeltä, jotta reunasta tulee tasaisempi. Harkitsen myös vakavasti metallisten sälekaihtimien säleiden hyödyntämistä tässä asiassa.


Ei kommentteja: