keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Tallinna

Vietimme Herra Kirjoituksen kanssa ihanan viikonlopun Tallinnassa. Suomalaisethan matkustavat sinne monista syistä; yhdet shoppailemaan, toiset viinanhakuun, kolmannet oopperaan ja balettiin ja neljännet muuten vaan. Meihin sopii  nimenomaan tuo kategoria 4, sillä matkakohde valikoitui sattumalta sen mukaan, mihin pääsisi nopealla varoitusajalla ja kohtuullisella hinnalla. Siinä vaiheessa, kun olimme matkaa varaamassa, olivat Keski-Euroopan lennot  ja hotellit sellaisissa hinnoissa, ettei niihin ollut järkevää matkustaa, vaikka ne olisivatkin olleet mieluisampia kohteita. No päädyimme siis Tallinnaan.

Linja-autolla köröttelimme ensin Helsinkiin, josta matka jatkui laivalla Tallinnaan. Perjantain iltalaiva oli ehdottomasti matkan suurin virhe, vaikka olinkin kuvitellut, että maksamalla kalliimman hytin pääsisi öykkäreistä eroon ja saisi rauhaa ja hiljaisuutta. Loputon känninen örvellys kaikui hyttikäytävältämme koko yön, ei tarvinnut nukkua, ei.

Laivalta ostimme Tallinncardit, joilla siis pääsee ilmaiseksi suurimpaan osaan museioista ja nähtävyyksistä sekä lopuista saa alennuksia, saa käyttää julkista liikennettä rajoittamattomasti ja saa myös ostaa hop on-hop off- lipun puoleen hintaan. Voisi tietysti mainita, että liittymällä Tallink-Siljan club oneen sai Tallinncardista alennusta.

Samaan aikaan matkamme kanssa sattui Tanskan kuningatar Margaretan vierailu, jolla hän juhlisti Tallinnan kaupungin 800-vuotista taivalta. Tallinnahan on alunperin tanskalaisten perustama kaupunki, tanskalaisten linna = Taani linn, josta nykyinen nimikin tulee. Tanskalaisuus olis siis monessa kohdassa näkyvää ja kuuluvaa.

Koska tarkoituksemme ei ollut shoppailla, jätimme suosiolla kaupat väliin ja kiertelimme vanhaa kaupungia sillä periaatteella, että aina kun löytyy portaat, joille voi kiivetä, niin kiivetään ja aina kun näyttää mielenkiintoiselta museolta, jonne pääsee Tallinncardilla sisään, poiketaan.

Kohteita kertyi melkoisesti ja kuvat eivät ole aika järjestyksessä. Kävimme esimerkiksi Neitsitornissa, joka koostuu neljästä eri museotornista (esite kuvassa alimmaisena), joista kolmea pääsi paremmin kiertämään. Yksi näistä on kuuluisa iso puolustustorni Kiik in de Köök.


Nikolain kirkossa kiertelimme myös, sinne ei päässyt kiipeämään torniin, mutta kirkkosalissakin riitti nähtävää esimerkiksi 1500-luvun alun kynttelikkö. Voi sitä onnetonta kuoripoikaa, joka joutui nuo kahden metrin korkeudessa olevat  kyntilät sytyttämään.

 

Nikolain kirkon alttaritaulu oli kolminkertainen, kuvassa näkyvät kakkoskerroksen maalaukset ja keskimmäiset ovet aukeavat paljastaen vielä kolmannen maalauskerroksen. Tämä oli muistaakseni 1400-luvulta.

Raatihuoneen tornin 115 porrasta tulivat tutuiksi ja hiki virtasi. Miten ihmeessä ne keskiaikaiset lyhyet ihmiset pystyivät noita kiipeämään, kun portaat pahimmillaan ulottuivat yli 180 senttistä Herra Kirjoitusta polveen. Hengähdystauolla kuvattiin ristikoiden läpi modernia Tallinnaa.

Hotellimme sijaitsi vanhan kaupungin laidalla. Huoneemme oli vähän tavallista parempi, mistä on kiittäminen tai syyttäminen noita tanskalaisia, jotka olivat varanneet melkein kaikki kaupungin hotellihuoneet. Huone kun oli sellainen "Ota tai jätä"-vaihtoehto, ainoa, mitä oli tarjolla. Hotellihuoneessa ei ollut kylpyammetta, mutta suloinen kylpyankka löytyi. Myös kylpytakit ja tohvelit arvostimme korkealle ja ympäristössä silmä lepäsi.



Hop on - Hop off - bussilla ajelimme ison kierroksen ja katselimme maisemia ja lepuutimme jalkoja.

Julkista liikennettä testasimme ajamalla ratikalla Kadriorgiin, missä kiertelimme ihailemassa Kardiorgin palatsia ja puutarhaa. Kyllä tallinnalaisten kelpaa, kun heillä on tällainen puutarha yleisessä käytössään.
 







 Lopuksi vielä tunnelmapala Neljän tornin kierrokselta: mahtavat spittarit.

 Maisemia Kiik in de Köökin ikkunoista ja tornien parvekkeilta.





Illallista nautimme aivan ihanassa ravintolassa viinikellari Gloriassa vanhan kaupungin muurien varjossa. Ruoka oli herkullista, palvelu huippua ja lasku... iso, mutta hyvästä kannattaa maksaa.







Askeleita lauantaille kertyi yli 30 000 ja käveltyä matkaa 22 km, josta iso osa portaita. Ei tarvinnut paljon unta etsiä varsinkin, kun hotelli oli ihanan hiljainen ja peti pehmoinen.

Ei kommentteja: