maanantai 2. heinäkuuta 2018

Taloudellinen hämmennys

Tätä vuotta oli eletty jo puolet ennen kuin tajusin erään karun tosiasiaan: joudun tänä vuonna kokemaan jonkinlaisen tulojen romahtamisen. Siis käytännössä niin, että käteen jäävät tuloni pienenevät vähintään 200€ kuukaudessa. Tähän asti tuloni ovat joka vuosi tasaisesti kasvaneet tai vähintäänkin pysyneet samoina, nyt sitten mennään alaspäin ja lujaa.  Kun tähän vielä lisätään se, että ruoan hinta on ennusteiden mukaan reilussa nousussa, alkaa hymy hyytyä.

Tämän asian tajuamisen jälkeen olen pohtinut, miten tuon menetyksen kompensoisin. Oikeastaan vaihtoehtoja on vain kolme: hankkia lisää töitä ja tuloja, säästää vähemmän tai nuukailla enemmän. Ensimmäinen vaihtoehto olisi minulle tietysti mieluisin, mutta käytännössä mahdoton, sillä tulojen laskeminen johtuu harrastetyön vähenemisestä, eikä uutta vastaavaa ole tällä hetkellä mitenkään mahdollista saada. Olisin myös taipuvainen epäilemään, että mitään muutakaan kohtuudella palkattua keikkatyötä ei välttämättä löydy talouden vajetta paikkaamaan. Yritän kuitenkin kysellä ja katsella, jos vaikka tärppäisi.

Tuohon ensimmäiseen vaihtoehtoon voi toki lisätä myös "hanki tuloja myymällä tavaraa"-vaihtoehdon ja sitä toki aion yrittää, sillä tavaraa meillä toki on yli oman tarpeen, eri asia sitten vain kiinnostavatko ne ketään. Sen verran olen jo huomannut, että esimerkiksi villasukkien neulominen myyntiin ei kannata tai sitten minulla on väärä foorumi, jossa niiden kauppaa olen seurannut.

Säästämisen vähentäminen ei ole vaihtoehto, ei ainakaan ensimmäinen vaihtoehto. Yritän keksiä muita konsteja talouden tasapainottamiseen ennen kuin luovun kuukausittaisista säästöistäni.

Nuukailu ja kuluttamisen vähentäminen on toki sitten se toiseksi paras vaihtoehto lisätulojen hankkimisen jälkeen. Jos mietitään, mistä erityisesti voisin karsia, niin kyllä sieltä ne herkut edelleen nousevat esiin isona ryhmänä. Ne kun ovat ihan ylimääräisiä niin kukkarolle kuin vyötärölle. Itseni tuntien tiedän, että kokonaan en pysty niistä luopumaan, mutta jo vähentäminen olisi iso asia ja sieltä varmaan irtoasisi kuukausittain muutama kymppi rahaa muuhun järkevämpään kulutukseen.

Olen vieläkin varsin hämmentynyt tästä yhtäkkisestä ahaa elämyksestäni ja mietin, että miten tässä näin kävi. Toki kyllähän minä sen tiedostan, että ihan peruspalkallanikin pitäisi tulla toimeen, mutta kun on johonkin tottunut, niin tämänkaltainen muutos oudoksuttaa.

Ei kommentteja: