sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Appiukon uudet tossut

Tein appiukolle jouluksi 2009 tossut, koska hän oli kuluttanut edelliset puhki. Nyt minulle esiteltiin nuo puolitoista vuotta vanhat tossut, jotka hän oli jälleen onnistunut kuluttamaan puhki. Ihan oikeasti olen otettu, että hän oli käyttänyt niitä niin paljon, että ne olivat menneet rikki. Ilolla siis ryntäsin suunnittelemaan ja toteuttamaan uusia, jotka olisivat vähintään yhtä kestävät kuin edelliset.

Julkaisin epämääräisen pikaohjeen tossuista heti joulun 2009 jälkeen, todellisuudessa tuolla ohjeella ei mitenkään pysty tossuja tekemään, joten yritän kirjoittaa tähän parannetut ohjeet.

Tarvikkeet:
- sukkapuikot koko 4,5 tai 5
- paksua kulutusta kestävää lankaa
- 7 veljestä lankaa
tossut voi myös neuloa kaksin kertaisella 7 veljestä langalla.

Miesten 44/45 kokoisiin tossuihin luo 32 silmukkaa yhdella langalla, ota ensimmäiseen neulottuun kerrokseen mukaan myös toinen lanka. Ellei toisin sanota, tossu tehdään aina oikein neuleella, erillistä kantapäätä ei neulota, vaan se kootaan langalla, kun kappaleen takasauma neulotaan yhteen. Joka toisella kierroksella tehty yhden silmukan nosto neulomatta toimii pohjan ja sivuosien rajana.

* 1. krs neulo 11 silmukkaa, lisää yksi silmukka, neulo 10 silmukkaa, lisää yksi, neulo loput silmukat, käännä työ
* 2. krs neulo 11 silmukkaa, lisää 1, neulo 12 silmukkaa, lisää 1, neulo loput ja käännä työ.
* 3. krs neulo 11 silmukkaa, lisää 1, neulo 14 silmukkaa, lisää 1, neulo loput ja käännä työ
* 4. krs neulo 11 silmukkaa, lisää 1,nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 14 silmukkaa, nosta 1 neulomatta, lisää 1, neulo loput. Nostaessasi silmukoita, pidä lanka työn etupuolella. Tarkista silmukoiden määrä, nyt pitäisi olla 40 silmukkaa

* 5 krs neulo kaikki silmukat oikein
* 6 krs neulo 12 silmukkaa oikein, nosta 1 neulomatta, neulo 14 silmukkaa oikein, nosta 1 neulomatta ja neulo loput oikein

Toista kerroksia 5 ja 6 kunnen tossu on niin pitkä, että ulottuu yläpuolella keskelle jalkapöytää.

Tällöin tasoneuleesta tehdään ympyrä ja neule jatkuu aina oikein neuleena, mutta pinta muuttuu sileäksi. Muutaman kerroksen jälkeen tarkista, ulottuuko neule siihen kohtaan, josta päkiä alkaa leviämään. Tässä kohtaa lisää pohjan "saumasilmukan" viereen pohjan puolelle molemmille puolille yksi silmukka ja seuraavalla kerralla vielä toiset kaksi siis yksi kumpaankin reunaan (neuleen kokonaissilmukkamäärä 44 silmukkaa). Jatketaan normaalisti kunnes neule ulottuu pikkurillin yläpuolelle. Tasataan silmukat niin, että jokaisella puikolla on 11 silmukkaa, kavennetaan neulomalla 1. puikon lopussa 2 yhteen, 2. puikon alussa 2 yhteen, 3. puikon lopussa 2 yhteen ja 4. puikon alussa 2 yhteen. Jatketaan kavennuksia joka kerroksella kunnes silmukoita on jäljellä 4.

Päätellään langat ja kootaan tossu neulomalla takasauma yhteen, muotoillaan kantapää kiinnineulottaessa muotoonsa.
Appiukon tossuissa toisena lankana on haalean kuninkaan keltainen seiska veikka ja toisena 100% akryyliä oleva Novitan karuselli ruskean ja turkoosin sävyissä. Näistä ainakin jälkimmäinen lanka on sellaista, jota ei enää saa, sillä kyseinen kerä on ostettu poistomyynnistä. Päätin toteuttaa tossut jo varastoissa olevista langoista, kun värillä ei kuulemma ollut väliä. Sen verran raskasta tuo kahden kertaisen langan neulominen oli, etteivät tossut valmistuneet ihan illassa tai kahdesa, koska kädet eivät kestäneet neulomista. Lisäksi tuplapohja lisäsi työtä.

Jouduin apppiukon tossuja varten siivoamaan sukkalaatikkoni, sillä isoäitini teki "ikisukkia" vanhoista sukkahousuista, leikkaamalla ne langoiksi ja neulomalla yhdessä tavallisen lanfgan kanssa. Yritimme joskus kuluttaa noita puhki, mutta emme koskaan onnistuneet, joten ne ovat todella kestäviä.

Appiukon tossujen kestävyyttä lisäsin siis vielä extrapohjalla, jonka kudoin tuosta samasta keltaisesta seiskaveikasta ja langaksi leikatuista rikkinäisistä sukista. Lisäpohjan aloitin 18 silmukalla, ja kudoin aina oikein neuletta tuolla silmukkamäärällä päkiän kohdalle asti. Siinä vaiheessa lisäsin kumpaankin reunaan yhden silmukan, kudoin kerroksen ja lisäsin toiset silmukat eli lapun kokonaissilmukkamääräksi tuli 22. Näin sitten jatkoin siihen asti kunnes tuli kärkikavennusten aika, neuloin joka kerroksella pohjan kummastakin reunasta kaksi silmukkaa yhteen. Lisäpohjan kiinnitin ompelemalla tuolla keltaisella seiskaveikalla.

Tässä vielä kuva valmiista tossuparista. Veivät muuten odottamattoman paljon lankaa, kuvittelin että 100g karusellia riittäisi hyvin kahteen tossuun, mutta ei riittänyt. Karusellia meni noin 130g ja seiskaveikkaakin melkein 200g. Koska Karusellia ei ollut kuin yksi kerä tuota turkoosi-ruskeaa, tuli toinen tossu osin kudotuksi sini-vihreästä Karusellista, mutta ei se kuulemma appiukkoa haitannut.

Ei kommentteja: