sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

tossuja ja töppösiä

Sain jostain kummasta taas vaihteeksi käsityökipinän - en ole maailman aikoihin tehnyt juuri mitään. Viimeksi joskus vuosi sitten taisin kutoa parin tai kaksi sukkia, mutta nyt sitten iski kipinä. Syyllinen siihen on oikeastaan äitini, joka pyysi minua kutomaan puolestaan yhdet sukat...

Kuten jo mainittu, ne tulivat kudottua ja saivat seurakseen toiset - tällä kertaa kokeilevan raidalliset:

Mainitsin jo myös aikaisemmin siitä, että citymarketin mammuttimarkkinoilta haltuuni päätyi erittäin hyvässä tarjouksessa ollutta Novitan Malibua 6 kerää. Olen edelleen hämmästynyt siitä, että ovh langalle on 6,90e kerä ja minä maksoin omistani vain 2€. Harkitsen edelleen vakavasti täydennyksen hankkimista varastoihini. Malibun "valkoinen" sävy on siitä ihana, että se ei ole puhtaan valkoinen vaan runsaasti helmen hohtoinen ja hivenen kermaan/keltaiseen taittava eli jopa minä, joka en periaatteestakaan vapaa-ajallani koske valkoisiin vaatteisiin, voin sitä käyttää. Sitä paitsi puhtaan valkoinen väri ei sovi minulle. Vajaasta kolmesta kerästä valkoista malibua syntyi ensin ykköskuvan prototyyppi, joka kakkoskuvassa on sitten valmiina:Tarkoitus on siis vielä valmistaa tuosta sellainen helmillä koristelu unelmaversio, josta olen jo pitkään haaveillut. Helmet vain ovat edelleen hakusessa ja malliakin täytyy pikkuisen miettiä. Myöskään en ole ihan varma siitä, laitanko tuohon ykköseen hapsuja vai en. Osana siihen vaikuttaa se, miten paljon kakksoversioon kuluu lankaa.

Seuraavaksi äiti tarvitsi töppösiä/ tossuja, joten niitä syntyi kaksi paria. Molemmat on tehty kutomalla, violetin parin valmistukseen on käytetty paksua mattolankaa, harmaan kirjavat ovat Novitan Karuselin "susihukka"-sävyä (sävyn nimi itse keksimän). Ylemmässä kuvassa oleva turkoosin värinen tossu oli malli, jonka perusteella minun piti omat kudelmani valmistaa, sekin on mattolankaa.

Molemmat tossuparit kudottiin kuutosen puikoilla. Koska karuselli nyt oli niin liukuvärjättyä kuin oli ja koska käytin siitä osan toiseen työhön, eivät raidat menneet kohdilleen ja siksi kuvassa vain yksi tossu. Lämpimät nuo kuitenkin ovat ja se kai lienee käytössä pääasia.

Kuten siis sanoin, minulla oli 5 kerää Novitan Karuselli lankaa, jotka mieheni minulle ystävällisesti tarjouksesta haki (hintaa löydöillä oli 1,69€ /kerä). Värit olivat punainen, sininen, tuskoosi/ruskea, tumma harmaan ruskea ja vaalea beige/ruskea. Yhden nimesin sävynsä mukaan susihukkaseksi, koska sen tumman harmaasta, hallavan kellertävän kautta keltaisenruskeaan vaihtuva värimaailma toi väistämättä mieleeni suden. Toisen vaaleamman, beigen, vaalean harmaan ja hyvin vaalean ruskean sävyissä vaihtelevan nimesin Ragdolliksi, koska se toi mieleeni ragdoll-kissan. Siitä tein ponchon, koska 100g ei ihan riittänyt haluamani kokoiseen vaatteeseen, jouduin leikkaamaan soveltuvia palasia susihukkasesta, jotta sain ponchon kasaan. Tässä kuva yhdistelmästä. Osa helman viimeisestä kerroksesta ja tupsut on olettu toisesta kerästä, mutta sen verran hyvin sävyt sopivat yhteen, ettei se mielestäni haittaa.

Kolme kerää viidestä jäljellä. Punaisesta virkkasin pipon, joka oli alkuperäinen suunnitelmani. Mieheni katsoi pipoa kerran ja totesi, että näytin Kassi-almalta pipo päässäni. No, joo... myönnetään, etteivät pottapipot ole minulle niitä kaikkein imartelevampia, mutta että Kassi-Alma. Tässä paljon parjausta saanut pipo ja seuraavassa kuvassa se, mitä langoista jäi jäljelle. Niistä virkkasin ihan miehen kiusaksi kaulapannan, mutta en voinut kuvata sitä tähän hätään, kun kamerasta loppuivat patterit.

Näkyypä kuvassa olevan nekin pätkät, mitä mattolangasta jäi jäljelle. Niiden ympärille pitäisi kehitellä vielä sen verran täydennystä, että saisi tetyä vielä yhdet tossut.

Sain kuin sainkin yhden salaman vääristämällä värillä varustetun kuvan tuosta kassi-Alman kaulapannasta. Myönnetään, se on minimalistinen, mutta riittää juuri sekä suojaamaan kaulaa että sitomaan myssyn johonkin muuhun asussa. Lanka meni kyllä sitten viimeistä senttiä myöten tuohon. Jos sitä olisi ollut enemmän, olisin toki tehnyt kunnon kaulurin tai kaulahuivin tuon pannan sijaan.

Tämän verran minulla on siis Karuselli lankoja käyttämättä. Tarkoitus oli virkata myös sininen pipo, mutta punaisen saatua täystyrmäyksen, täytyy lagoille keksiä muuta käyttöä.

Käyttämättä ovat myäs äidin hankkimat seitsemän veljestä langat. Ovat muuten aika herkullisen värisiä - näistähän voisi taikoa vaikka mitä...

3 kommenttia:

Ievuskainen kirjoitti...

Että ihan Kassi-Alma? XD Tarkemin ajatellen, enpä minäkään taida sulle patalakkia suositella... Paras siis keksiä muita käyttötarkoituksia noille muille langoille. Miten olisi patalakki Herra Kirjoitukselle? ;)

Mä olen löytänyt upeita lankoja kirpparilta, kuten hyvin tiedätkin. Aion pitää silmät auki edelleen ja kerätä lankavarastoani sitä kautta. Ja odotella, kun inspiraatio iskee, nyt kun jo näkeekin kunnolla.

rouva Jälkikirjoitus kirjoitti...

Juu- patalakki meidän kassi-Anssille! No sehän sopii. Itse asiassa siitä olisi jo hyvä sovitusvalokuvakin olemassa - sensuuri (eli kassi-Anssi itse) vain esti sen julkaisemisen.

Ievuskainen kirjoitti...

Tahtoo nähdä kassi-Anssin kuvan, vaikka sitten ihan privaatisti!!! :D