maanantai 30. lokakuuta 2023

Musiikkisukat

Rakas työkaverini vahtoi alkusyksystä työpaikkaa ja lupasin kutoa hänelle muistoksi villasukat. Nyt kun ilmat ovat kylmenneet ja sukille on käyttöä, aloin kysellä toiveita. Toiveena oli pianon koskettimet. Jonkin verran vaati netin selailua ja mielikuvatyöskentelyä, jotta sain rakennettua mieleiseni mallin. En miellä kyseistä henkilöä musta-valkoiseksi ja toive olikin luonnonvalkoisesta puhtaanvalkoisen sijaan. Päätin muutenkin rakentaa mallin, jossa olisi enemmän vaaleaa kuin mustaa. Karkea luonnos näyttää tältä.



Loin 65 silmukkaa luonnonvalkoisella Novitan 3mm kulmikkaille puikoille.Ensin neuloin 2krs 3o 2n, sitten aloitin valepalmikon neulomisen.
1. krs: *1o neulomatta, 2o, vedä neulomatta nostettu silmukka neulottujen yli, 2n* 
2. krs: *1o, langankierto, 1o, 2n*
3-5 krs: *3o, 2n*
 
Kaikkiaan kudoin 5 palmikkoa. Sen jälkeen vaihdoin värin mustaksi ja lisäsin toisella mustalla kerroksella 4 silmukkaa, jolloin sukassa oli yhteensä 69 silmukkaa. Mustia kerroksia kudoin yhteensä 5. Sen jälkeen aloitin nuottikuvion. Netistä Seidin Nojatuolin uumenista- blogista löytämäni mallikerta oli 60 silmukalle, joten lisäsin omaan kuviooni yhden tuplanuotin, jolloin se sopi 69 silmukalle.  

Nuottikuvion valmistuttua kudoin vielä 5 kerrosta mustaa, kolmennella kerroksella kavensin 2 silmukkaa. Mustan raidan jälkeen aloitin valkoisen palkin, sen kolmannella kerroksella kavensin jälleen kaksi silmukkaa. Kymmenennellä valkoisella kerroksella kavensin taas kaksi silmukkaa, sen jälkeen kudoin 10 kerrosta ja kavensin taas kaksi silmukkaa. 

Valkoisen palkin korkeudeks tuli 34 kerrosta. Samasta Nojatuolin uumenista - blogista nappasin myös nuottiavain kuvion, jonka silmukoin tuohon valkoiseen osaan. Seuraavaksi taas 5 krs mustaa, tämän raidan kohdalla kavensin 2+1 silmukkaa niin, että sukkaan jäi yhteensä 56 silmukkaa. 

Seuraavaksi neuloin yhden kerroksen valkoisella ja sitten 8 silmukan sydän kuvioita mustalla, jonka jälkeen vielä yhden kerroksen valkoisella ja 5 kerrosta mustalla. Alkuperäisestä mallista poiketen lisäsin nilkkaan vielä resorin. Nilkan resorin aloitin yhdellä kerroksella oikeaa ja sen jälkeen 4 palmikkoa.

Kantalappuun otin 15 + 15 silmukkaa, kudoin vahvistettuna 30 kerrosta ja kantapohjaan 7+7 silmukkaa. Kantalapun reunasta nostin 15 silmukkaa per puoli ja aloitin terään samaisesta Nojatuolin uumenista blogista muokattuna käyttöönottamani pianon kosketin -kuvion. Kavennukset tein kantapohjassa, jotta päälikuvio säilyi ehjänä. Näyttää hassulta, mutta toimii käytännössä aivan yhtä hyvin kuin sivukavennukset. Kavennuksia jatkoin niin kauan kunnes jokaisella puikolla oli 13 silmukkaa. 

Sukan terään tein sädekavennukset ja jotta se pysyisi yhtä paksuna kuin muukin sukan teräosa kuljetin mukana kahta mustaa lankaa. 


 

Painoa sukilla on 228g. Lankaa käytetty vuoden alusta 3182g.

Ei kommentteja: