tiistai 2. toukokuuta 2023

Esterin erikoiset

Edesmennyt mummuni oli sodat ja puutteet nähnyt nainen, joka osasi tarvittaessa tehdä ruokaa ja ommella vaatteita tyhjästä - eikä sukkiinkaan tarvittu mahdottomasti materiaalia. Hänen tapanaan oli hyödyntää rikkinäiset sukkahousut ja sukat sukankutimissa. Niistä syntyi lähes ikuisia sukkia. Koska olen vuosien edetessä huomannut monet mummun vinkeistä loistaviksi, päätin kokeilla myös näitä "Esterin erikoisia" eli sukka/sukkahousukuteesta kudottuja sukkia. 

Materiaalin kanssa oli vähän niin ja näin, koska vihaan sukkahousuja, enkä käytä niitä kuin pakon edessä. Se tarkoitti käytännössä sitä, että materiaali piti koota nilkkasukista ja niistä harvoista sukkahousuista, jotka käytössäni rikkuivat. Mikä tietenkin tarkoitti, että materiaalin kerryttäminen oli hidasta puuhaa. 

Varret näihin tein nallenvahvuisista jämistä, joita justeerasin sinne päin. Aloitukseen 56 silmukkaa,  2o 2n - joustinta 12 kerrosta, sitten silmukkamäärän lisäys 60 silmukkaan, varsi sileää neulosta, nilkkaan 5 krs 2o 2n - joustinta. 

Kantalappuun 30 silmukkaa ja 18 kerrosta sileää, kantapohjaan 7+7 silmukkaa, kantalapun reunasta nostin 12 silmukkaa. Kavennukset joka toinen kerros, kunnes jalkapohjan puikoilla on 12 silmukkaa ja jalkapöydän päällä 13+13 silmukkaa. Kavennukset tein ohuella nauhakavennuksella ensin joka toinen kerros ja sitten kun silmukoita oli 5 puikolla joka kerroksella kaventaen. 
 

Näiden kanssa kärsin jälleen kerran laiska-syndroomasta. Leikkasin parit sukat vähän sinne päin ja niinpä jalkateräosuudesta tuli siltä osin liian paksu möykky. Ensin annoin asian olla, mutta palattuani uudelleen näiden sukkien pariin totesin, että en vaan voi antaa olla, purin sukkaa siihen asti, että sain nuo kloppiosuudet pois ja leikkasin ne ohuemmiksi ja kudoin uudelleen. Nyt sukat ovat huomattavasti 


Tästä ei voi muuta todeta kuin että vihdoin ja viimein yksi ikuisuusprojekti valmis - käsityökassissa on vielä toinen odottamassa valmistumista. Ehkä sekin sieltä sitten aikanaan. 

Painoa sukilla 191g vuoden alusta lankaa käytetty 1678g

Ei kommentteja: