perjantai 22. heinäkuuta 2022

Uusi mankeliliina

Onnea on uusi mankeliliina. Muistaakseni kirjoitin aikaisemmin, että sain Naamakirjan Roskalava-ryhmän kautta vanhan Rosenlewin mankelin. Sellaisen vanhanajan kunnon kodinkoneen, joka on käytänössä melkein ikuinen.Tässä ikuisessa koneessa oli ongelmana vain se, että sen mankeliliina oli melko huonossa kunnossa. Edellinen omistaja oli korjannut sitä pikaliimalla, mutta korjauksista huolimatta se repeytyi mankeloidessani poikki. Tein pikakorjauksen yksinkertaisesti ompelemalla mankeliliinan revenneet kappaleet toisiinsa, mutta tiesin, että se ei ole kestävä korjaus. Niinpä googletimme, mitä uusi liina maksaisi. Kun selvisi, että uusi, kotimainen Jokipiin pellavan 100% pellavaa oleva liina kustantaisi postikuluineen noin 30€, pistin sellaisen tilaukseen. 
 

Jokipiin pellavan sivuilta löytyy video, miten mankeliliinan vaihtaa alta kymmenessä minuutissa, mikä rohkaisi Herra Kirjoituksen lupaamaan, että toki hän vaihtaa mankeliliinan. Tietenkään todellisessa elämässä asiat eivät mene niin kuin ne menevät mallivideoissa. Mankeliliinan piti lähteä vain liu'uttamalla pois tuosta urasta, jossa on tukipinni. Hyvin nopeasti selvisi, miksi liinaa ei ollut vaihdettu. Liina ei todellakaan liukunut tuossa urassaan niin kuin sen olisi pitänyt, se ei yksinkertaisesti liikkunut lainkaan mihinkään. Osa liinan kiinnityksen saumoista oli ratkennut ja liina oli ryppääntynyt tuonne uraan. Jouduimme käyttämään sekä puukkoa, saksia että pinsettejä, jotta lopulta saimme vanhan liinan pois. Ratkoimme saumoja niin paljon kuin mahdollista puukolla ja saksilla, revimme liinaa pala kerrallaan pois tuolta urasta ja nypimme pinseteillä ja imuroimme imurilla langanpätkiä pois sieltä. Videolla parikymmentä sekuntia kestäneeseen hommaan meni tunnin verran. Viimeinen tuuma oli kaikkein sitkein ja sitä väsytettiin pitkään ja hartaudella. 

Uuden liinan laitto meni sitten ihan oppikirjan mukaan kymmenessä sekunnissa. Sujautus tuohon urassa olevaan pinniin ja siinä se. Tässä se nyt on, aivan uusi ja suora mankeliliina ja minä olen ehdottoman onnellinen ja suorastaan odotan seuraavaa pyykkipäivää. 
 
 



Ei kommentteja: