sunnuntai 22. toukokuuta 2022

Kierreraitaa sukkaan

Tuossa syssymällä kudoin jämälankasukat, joiden saaja erehtyi kiittämään ja kehumaan lämpöisiksi. Minä hihkaisin ilosta - uusi uhri löydetty, se tarvii lisää sukkia kun kerran kiitti. Siis ihan oikeasti tiedän hänen tarvitsevan työsukkia ja kun muiden kutominen tökkii, päätin pitää taas jämälanka-arpajaiset. Nappasin siis kasseista mukaani kuusi satunnaista pikkukerää, jotka illan ratoksi puolitin. 
 
Aloitin vaaleansinisellä - tästä taitaa tulla tavaramerkki tämän kyseisen henkilön sukissa, sillä samaa väriä olen käyttänyt ainakin parissa aikaisemmin hänelle kutomassani sukkaparissa. 
 
Seuraavat muistiinpanot ovat vain "note to myself", jotta osaan tehdä toisesta sukasta suunnilleen samanlaisen. Puikot Novitan koivu 3mm/20cm.  Aloitus 60 silmukkaa, vaaleansinisellä 12 kerrosta 2o2n-joustinsta ja yksi kerros kokonaan oikein, tällä kerroksella myös lisäys 2 silmukkaa per puikko. Yhteensä siis 68 silmukkaa. Ensimmäiset 2 kerrosta 2 ruskealla, 2 o vihreällä ja kahden kerroksen jälkeen kuvion siirto yhdellä silmukalla eteenpäin. Näitä kerroksia 2. Sitten viidennestä kerroksesta eteenpäin 2 ruskeaa, 2 vihreää ja kuvion siirto jokaisen kerroksen jälkeen yhdellä eteenpäin. 
 
Ei kun purkuun, oli liian pieni eli toistettiin harjotus lisäämällä viimeisellä vaalenasinisellä kerroksella silmukkamäärä 19 silmukkaan per puikko eli yhteenä 76 silmukkaa. Samalla siirryin sitten suoraan joka kerrosella eteenpäin siirtyvään kuvioon. Lankadominanssilla kuitenkin leikittelin sen verran, että ensimmäiset viisi kerrosta dominoiva väri on vihreä ja sen jälkeen vaihdoin dominoivaksi väriksi ruskean. 
 
Seuraavaa kertaa varten kannatta huomioida, että  järkevämpi silmukkamäärä on pariton. Parillisella joutuu kikkailemaan eli kutomaan kolme viimeistä silmukkaa samalla värillä ja kuvio näyttää vähän epämääräiseltä kerroksen vaihtokohdassa. Kuvio siirtyy kyllä ihan kauniisti kahden kerroksen taktiikallakin, kiertyminen ei vain ole niin nopeaa kuin joka kerta siirtäen, päädyin siis kutomaan joka kerroksella kuviota eteenpäin siirtäen.

Ralliruutukantalapussa on 18 silmukka puikolla, kantalapussa 20 kerrosta. Kantalapun reunasta nostin 19 silmukkaa. Kavensin silmukkamäärät 20-20-20-19, jolloin kuviot kiertyvät ilman kikkailua.
Kun valitut langat oli käytetty, jouduin arpomaan pari pikkukerää vielä lisää, jotta sain sukille riittävästi mittaa. Kärkikavennukset 3 ensimmäistä kertaa 4 välikeroksella, sen jälkeen  2välikerroksen välein kunnes välisilmukoita on 4, loput kavennukset 1 välikerroksella ja ilman kavennuksia. 

Nämä sukat jäivät ikävästi käsileikkauksen takia vaiheeseen, sen jälkeen ne jäivät odottamaan, kun inspiraatio vaati "tuhoamaan" ilmaiskassin sisällön, mutta nyt päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja purkaa lankakassiin kertyneiden puolitekoisten sukkien sumaa kutomalla ne valmiiksi.  
 
Painoa näillä on 222g eli vuoden alusta olen käyttänyt 825g lankaa.

Ei kommentteja: