lauantai 2. tammikuuta 2021

Uusi vuosi eikä mitään uutta

Vuosi 2020 katosi jonnekin, suurta surua, hämmennystä, pieniä & isoja iloja ja onnen hetkiä, tavallista elämää, työtä, koronaa. En usko vuoden 2021 tuovan mitään uutta ja ihmeellistä, en sen paremmin maailmalle kuin omaan elämäänikään. Kestää vielä ainakin tämän vuoden ennen kuin pääsee matkustamaan minnekään, vaikka rokotukset aloitetaankin jo alkuvuodesta - ainakin tiettyjen ryhmien osalta.

Kirjoitin eiliselle listan 21 asiasta, jotka pitäisi hoitaa, selvittää tai suorittaa tämän vuoden aikana. Ne aion hoitaa. En siis aio ottaa uudelle vuodelle muita kovin suuria tavoitteita, vaan elän edelleen vanhan kaavan mukaan. Nyt ehkä kuitenkin enemmän kuukausi kerrallaan tiettyihin asioihin keskittyen. Joulukuussa kirjoitin listaa siitä, mitkä voisivat olla kuukauden keskittymisaiheita ensi vuonna ja listalle pääsivät mm. seuraavat asiat: karkkilakko, roskaruoattomuus, säännöllinen liikunta, hammaslanka (en ymmärrä miksi tämä on niin vaikeaa), tiskit (siis niistä huolehtiminen), kodin järjestäminen siistiksi iltaisin, ostamattomuus (kunnollinen, osta vain ruokaa), tavaroiden haalimattomuus (koskien myös niitä ilmaisia), tavaroiden poistaminen ja rajattu peliaika.

Tammikuussa ajattelin keskittyä listan kohtiin 1, 2, ja 4 eli aloittaa karkkilakon, olla ostamatta roskaruokaa ja muistaa langata hampaani säännöllisesti. Seuraavassa kuussa, kun näihin on jo tottunut, otetaan työn alle uudet asiat vanhojen lisäksi.

Samalla voin tässä ikään kuin vuoden 2020 summaksi sanoa, että pieleen meni että rysähti, suurimmalta osin. Kulutuksen vähentämisessä en mielestäni onnistunut, sillä ostin vuoden aikana vaikka mitä. Palkkatulot pienenivät ihan kiitettävästi, koska korona, ja kuluja tuli mm. perintöveron muodossa sen verran, että säästötavoitteen pistin roskiin jo kesällä. Ruokahävikkiä on tullut edelleenkin, vaikka ehkä vähän vähemmän kuin ennen. Vaatteita ostin rintaliivien ja alushousujen verran, ja olisin kyllä pärjännyt ihan hyvin ilman niitäkin. Kosmetiikkanäytteistä valtaosa odottaa edelleen käyttöä, samoin pussiruokakasa on edelleen paikalla keittiön nurkassa. Kenkien suhteen olen onnistunut ja niitä on poistunut meiltä useampikin loppukäytetty pari.

Samalla voin jatkaa tarinaa miinus viitosesta. Aiemmin kirjoitin siitä, miten tavoitteet saavutettuani tuli "lukko", joka muka esti luopumasta vanhoista tavaroita. Kirjoitettuani tekstin, hoidin sukat: silppusin viisi paria sukkia uusiokäyttöön- ensimmäinen kohta täytetty. Laukut hodin jo aikaisemmin. Lisäksi kannoin nuo mainitut ikivanhat lenkkarit ja "kropsut" roskikseen. Pyykkikori sai vielä hetkeksi armon, sen sijaan lahjoitin pois vanhan puhelimen käyttöön jollekin tarvitsevalle ja vanhan harjoittelutakkini. Eli myös kolmas kohta täytetty. Neljäs kohta eli jalkahierontalaitteen hankinta tuli hoidettua myös jo aikaisemmin. Jäljellä on siis enää viides noista viitosista; alushousut ja rintaliivit. Senkin lupaan hoitaa aivan pikapuoliin.

Ei kommentteja: