maanantai 11. kesäkuuta 2018

DIY Kaktuskeidas

Olen ostanut keittiömme ikkunalle jo varmaan kolmet kaktukset ja pyöritellyt niitä siinä useampaan kertaan edestakaisin, kun pari tuntuu voivan huonosti ja muut pärjäävät ihan hyvin. Vasta tänä talvena pidemmän poissaolon ja pakkasjakson jälkeen tajusin, että vanhan talon ikkunat falskaavat sen verran, että ne kaktukset, jotka sijaitsevat tuuletusikkunan kohdalla kuolevat tai voivat huonosti. Kannettuani viimeiset raadot roskiin, olin jo ostamassa uusia - niitä ei onneksi siihen hätään löytynyt - koska vasta sen jälkeen tajusin tuon ikkuna-asian. Ikkunaremontti on viiden vuoden tähtäimellä tulossa, joten sitä odotellessa saisin varmaan ostaa uudet kaktukset joka vuosi, joten halusin jotain kestävämpää.

Netin ihmeellisessä maailmassa näin keinokaktuksia ja tiedän, että inhoamani Ikea myisi niitä, mutta en mitenkään ajatellut maksaa joko järjettömiä postikuluja tai ajaa kolmea sataa kilometriä käydäkseni siellä. Netti myös tarjosi toisenlaista vaihtoehtoa eli ideoita siihen, miten kaktuksen voisi tehdä ihan itse. Niinpä lähdin kirpparille eilen avoimin silmin katselemaan, josko löytäisin sopivaa materiaalia. Eilinen kirpparikierros osoittautui varsin hyödylliseksi.

Löysin eurolla kaktuksen mallisen korutelineen, jotsta nappasin kaktusosan irti. Mietin kirppiksellä myös pehmolelun ostamista, kun sellaisia oli tarjolla parinkymmenen sentin hintaan, mutta muistin, että mullahan oli aikanaan samalla hinnalla ostettu sammakko varastossa - ja se oli sentään suoraan vihreä.

Ensiksi teurastin Kermitin eli leikkasin sen kädet ja jalat irti ja kiinnitin kumilenkeillä aina yhden käden ja jalan nipuksi. Nämä niput sitten päälystin kirppiskierrokselta ostamallani harmaallla huovutusvillalla ja "istutin" korutelineen kaktusosan siihen keskelle. Ensimmäinen kaktus valmis.
 

Seuraavaksi siirryin Kermit paran ruumiin kimppuun. Pistin pari vanhaa paritonta sukkaa sisäkkäin, kiepautin donitsiksi ja kiinnitin kumilenkillä. Päälystin donitsin taas harmaalla villalla ja tökkäsin Kermitin kropan ruukkuun.


Koristelin kaktuksen vielä nuppineuloilla. Olin niin tyytyväinen työhöni, että tilasin ebaysta eurolla keltaisia nuppineuloja täydentämään kaktuksen paremman näköiseksi. Siihen asti tuo sekalainen monivärinen seurakunta saa toimia tehtävässä.

Kolmanteen kaktukseen käytin sitten Kermitin pään, jolle tein samanlaisen sukkapedin ja päällystin vihreällä huovutusvillalla. Punaisesta villasta tein kaktukseen vielä yhden kukan. Tähänkin tilasin piikit ebaysta, joten täydennetään kaktusta vielä kun ne saapuvat.


Kolmen kestävän kaktuksen materiaalit maksoivat yhteensä 4,40€ (koruteline 1€, sammakko 0,20€, villat 1,20€, vanhat sukat 0€ + tulossa olevat keltaiset nuppineulat ja "piikit" n. 2€). Tosin villoista ja nuppineuloista jäi/jää suurempi osa muuhun käyttöön eli oikein laskien niiden kokohintaa ei kuuluisi laittaa kokonaan kaktusten hintaan. Noita ei saa kovakaan pakkanen hengiltä.

Ei kommentteja: