lauantai 12. heinäkuuta 2014

Matkaan lähden, matkaan lähden

Vähän huvittuneena me herra Kirjoituksen kanssa katsoimme toisiamme, kun painoin viimeisen kerran enteriä. Emme vielä muutama päivä sitten uskoneet, että tosissaan lähtisimme tänä kesänä reissuun, vaikka tiesimmekin laatikon pohjalla kummittelevista risteily lahjakorteista, joista kerroin täällä. Olimmehan jo alkuvuodesta käyneet Tukholmassa ja loppuvuodesta on vielä edessä vielä täysin suunnittelematon Amsterdamin matka.

Niin siinä kuitenkin kävi, että toisen lomapätkän kolkutellessa ovella istuimme koneella katsastamassa vaihtoehtoja ja päädyimme "pidennettyyn" risteilyyn. Kaksi päivää Helsingissä ja yksi Tallinnassa ja risteily siihen lisäksi.

Täältä periferiasta lähteminen on tietenkin aina luku sinänsä. Aina joutuu puntaroimaan hinnan ja vapaan liikkumisen suhdetta, omalla autolla olisi täysi vapaus mennä ja tulla miten haluaa, mutta julkisten helppous ja parkkikustannusten puuttuminenkin painavat vaakakupissa joitain. Unohtamatta tietenkään bensanhintaa ja julkisten liikennevälineiden alentamattomia lipunhintoja, niilläkin on merkityksensä. Mieluiten matkustaisin junalla, mutta Veturi-ohjelma on ilmeisesti generoitu niin, ettei se koskaan missään tilaanteessa tarjoa alennuksia täältä Helsinkiin kulkevalle reitille, joten juna yleensä putoaa hintansa vuoksi ensimmäisenä pois vaihtoehdoista, vaikka matkustusmukavuudeltaan onkin ykkönen. Oma auto taas yleensä jätetään pois sen vuoksi, että varsinkaan pidemmiltä reissuilta palatessa ei oikein enää virkeystaso riitä monen tunnin ajamiseen, puhumattakaan Helsingin seudun infernaalisista parkkimaksuista. Nykyisellään halpabussiyhtiöt ovat kuitenkin tuoneet tännekin mahdollisuuden kohtuuhintaiseen matkustamiseen, kun vaan on riittävän aikaisin liikenteessä. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että matkahuollon kautta linja-automatka täältä Helsinkiin ja takaisin kahdelta hengeltä olisi maksanut vaatimattomat 200€ (muutaman kolikon vaille, jos tarkkoja ollaan), kun taas halpabussiyhtiöstä vastaavan sai 20€:lla. Kyllä, kahden aikuisen meno-paluu täältä Helsinkiin ja kokonaissumma 20€. Sisäinen Sulo Vilénini onnitteli!

Laivalle varattiin valmiiksi aamupala myöhäisempään kattaukseen eli siitä tuli ilmaisen risteilyn hintaan 26 euron lisäys. Hotellikin saatiin KesäHesa tarjouksena, jolloin kaksi yötä kustansi vain 134€. Ratikkaliput taitavat olla ainoat, jotka vielä puuttuvat, ja ne voi sitten ostaa paikan päältä.

Seuraavaksi voikin sitten keskittyä tutkailemaan, mitä haluaisi tuolla suuressa maailmassa nähdä ja mitä vaihtoehtoja nämä "Itämeren tyttäret" tarjoavat satunnaiselle matkailijalle.

Ei kommentteja: