sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Sitruunaa ja pitsiä


Vanhan ajan pitsikakku (ohje kotilehti 5/11)
pohja:
6 kananmunaa
2 dl sokeria
2,5 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
kostutus:
2 dl hylamaitoa
2 tl vaniljasokeria

Sitruunakiisseli täyte:
1 sitruuna
2 munaa
1,25 dl sokeria
75 g voita

Keitä täytteestä kiisseli, raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Laita kiisselin ainekset kattilaan ja vatkaa hyvin sekaisin, kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Älä keitä. Anna jäähtyä.



Kermatäyte:
Vatkaa 4dl hylakermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Koristekansi:
1/2 dl voisulaa
1/2 dl mantelirouhetta
1 rkl hylamaitoa
1 rkl siirappia
3 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1/2 tl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta

Vatkaa pohjaa varten munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Paista tasapohjaisessa kakkuvuoassa noin 175 asteessa noin 35 minuuttia.
Jäähdytä. Leikkaa pohja kolmeen osaan ja kostuta kaikki osat maito-vaniljaseoksella.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Ota puolet kermavaahdosta ja sekoita kiisselin joukkoon.

Täytä kakku seoksella. Levitä loppu kermavaahto kakun pinnalle ja reunoille. Sekoita koristekannen aineet keskenään ja levitä seos leivinpaperin päälle pyöreäksi levyksi, kakkupohjan kokoiseksi.
Paista kantta 200 asteessa noin kahdeksasta kymmeneen minuuttia, kunnes levy saa kauniin värin. Kun levy on vielä lämmin, leikkaa kakkupohjaa apuna käyttäen ympyrä ja irrota reunat erilleen.
Nosta pyöreä levy täysin jäähtyneenä kakun päälle. Paina hiukan, jolloin kerma pursuaa pitsin raoista. Ylimääräiset pitsinpalaset voi laittaa kakun reunoille.



Nykyaikainen sitruunatorttu (ohje rouva Jälkikirjoituksen sovellus)
Valmis torttupohja

Sitruunakiisseli keitetään kuten edellä olevassa ohjeessa on kerrottu. Levitetään valmiin appelsiinimehulla kostutetun torttupohjan päälle. Vatkataan 2dl kermavaahtoa, joka maustetaan oikein makeaksi, levitetään sitruunakiisselin päälle. Tarjoillaan heti.
 

Ei kommentteja: