maanantai 6. lokakuuta 2008

kriisistä kriisiin

Olen erittäin hyvä kehittämään kriisejä, niinpä nytkin olen taas kehittänyt itselleni uuden kriisin. Tämäkin on taas niitä tuulen henkäys vesilasissa tasoisisa maailmaa järkyttäviä kriisejä - tämän kertainen kriisini koskee pyykkiä. Kyllä, kaikesta voi kehittää itselleen kriisin.

Olen nimittäin alkanut pohtia näitä uusia liikuntaharrasteitani myös syntyvän pyykin kannalta ja kehittänyt siitä kriisin. Ongelma ei ole se, etten jaksaisi pestä tai silittää niitä, sillä pesen mielelläni pyykkiä ja silitän vielä mieluummin. Ongelmaksi onnistuin kehittämään sen, että miten paljon ympäristön kuormitusta lisään uudella harrastuksellani - tarkoittaahan se puolta pesukoneellista pyykkiä lisää joka viikko eli käytännössä noin 25 ylimääräistä koneellista pyykkiä vuodessa...

Tiedän, että meillä muutenkin pestään kohtuullisen runsaasti pyykkiä - vaihdan petivaatteet kerran kahdessa viikossa, lisäksi pyykkiä syntyy vähintään kaksi päällysvaatekertaa viikossa (enemmän, jos teen jotain sottaavaa) eli kotivaatteet ja työmatkavaatteet, kahdet jumppavaatteet, päivittäin ainakin yhdet alusvaatteet ja kahdet sukat, lisäksi yövaatteet. Kun tämä sitten kerrotaan kahdella ja vähennetään jumppavaatteet ja extrasukat saadaan huushollimme todellinen pyykkimäärä. Lisäksi vielä kerran viikossa vaihdettavat pyyhkeet sekä keittiössä että kylppärissä.

No joo... eipä tuossa määrässä se puolen koneellisen lisäys kovin isolta määrältä vaikuta, mutta silti pohdiskelen sitä, että aiheutanko elintavoillani turhaa ympäristönkuormitusta.

En silti aio kieltää sitä itseltäni, koska puhtaat vaatteet ovat yksi elämäni isoista nautinnoista. Se kuuluu samalle listalle kuin hyvä kirja, lämmin huopa ja kuppi kuumaa kaakaota sateisen myrskyisenä syyspäivänä. Nautin suunnattomasti, kun voin kiskoa ylleni puhtaat yövaatteet ja kellahtaa mankeloiduille puuvilla/pellavalakanoille.

Tuo muuten kuulostaa tehorääkin jälkeen hyvältä vaihtoehdolta, taidankin lähteä tapaamaan nukkumattia.

1 kommentti:

Ievuskainen kirjoitti...

Ota se asia sillä tavoin, että yksikään koneellinen ei ole turha - mikäli se on täynnä! Sillä ainoaa tuhlausta on se, että pestään vain muutama rätti kerrallaan, ainakin minun mielestäni! En nimittäin usko, että tuo sinun harrastuksesi tuo ilmastonmuutosta tai maailmanloppua yhtään lähemmäksi; on tässä maailmassa sentään huomattavasti suurempiakin saastuttajia kuin sinä ja jumppavaatteesi... Lohduttiko? :)