Isän tossujen valmistuttua äiti sai kimmokkeen kaivella esiin kaapissa varmaan pari vuotta maanneet tossut, jotka hänen piti viimeistellä lähetyskuntoon ja toimittaa eteenpäin. Jotenkin ne vain olivat jääneet kaappiin.
Nyt ne sitten ovat valmiit. Virkkasin niihin viikonlopun aikana suut ja tein rusetit ja maaliskuussa ne matkaavat uudelle omistajalleen. Virkkauksessa käytetty kaksinkertaisena samaa taivaan sinistä seitsemää veljestä, jota jäi isän tossuista ja samaa lankaa on rusettikin. Tossuissa sinisenä on todennäköisesti nalle.
Äiti naureskeli, että saajan tuntien täytyy muistaa sanoa, että rusetin voi purkaa parsinlangaksi, jos tarve vaatii. En ole koskaan aikaisemmin ajatellut tuota, mutta tuo on itse asiassa tosi hyvä idea, vähän parsinlankaa mukaan. Kun tekee sukkia tai tossuja ihmisille, jotka eivät palauta niitä parsittaviksi tai korjattaviksi (valtaosa tuttavistani toimii kyllä näin eli kun sukkiin tulee reikä, ne palautetaan tekijälle korjattavaksi, vain harvat korjaavat itse), voi mukaan laittaa koristeen muodossa sopivaa korjauslankaa.
Näidenkin tossujen rusetti on kiedottu kahdenkertaisesta seiska veikasta ja kiinnitetty tosiaan niin, että sen voi tarvittaessa purkaa hyötykäyttöön. Kuten todettu, tuota ideaa voisi hyödyntää enemmän esim. sukissa.
keskiviikko 15. helmikuuta 2012
tiistai 14. helmikuuta 2012
Ystävänpäivää
Viikonloppuna vietettiin ystävänpäivää ennakkoon, kun kerrankin oltiin koko perhe koolla saman pöydän vieressä. Kaikkien muiden herkkujen ohella mutustettiin sitten ystävänpäiväleivoksiakin.
Näiden myötä voinkin sitten toivottaa kaikille oikein hyvää ystävänpäivää
Jos jotakin kiinnostaa niin resepti on peräisin Kodin Pellervosta ja löytyy täältä KLIK, koristelu omaa ideointia noiden sydänten osalta, valkoinen tahna peräisin Pellervon ohjeesta.
maanantai 13. helmikuuta 2012
Isän ekotossut
Kun äitini ystävällisesti vihjaisi, että isä-ukko olisi tossuja vailla, niin eihän siinä sitten muuta voinut kuin ryhtyä toimeen. Minulla on elämässäni vain kaksi tosi tärkeää miestä, ne ovat isä ja Herra Kirjoitus ja jos toiselta heistä puuttuu jotain sellaista, jonka minä voin toteuttaa, niin ilman muuta.
Idean tossujen pyytämiseen äiti oli saanut appiukolle tekemistäni tossuista, kun niistä joskus oli puhetta. Samalla mallilla tehtiin nämäkin. Ohjeet löytyvät täältä.
Vaikka otsikko kovasti ekoiluun viittaakin, niin eivät nämä sen ekommat ole kuin että niitä varten ei ostettu uutta lankaa ja käytettiin vähän kierrätysmateriaalia. Peruslankoina ovat Novitan farkunsininen Teddy ja taivaansininen seitsemän veljestä, joita käyttäen tehtiin tossuosa.
Erona appiukon tossuihin on vielä jalassa pysymistä helpottava kuminauhan pätkä siis tuo valkoinen viritys, joka näkyy kuvissa. Sinistä tai mustaa kuminauhaa ei ollut siihen hätään saatavilla, joten siksi valkoinen.
Lisäpohjat tehtiin appiukon tossuista jääneestä sini-turkoosista karusellista, johon yhdistettiin se kierrätys osa eli langaksi leikatut vanhat sukkahousut - tulee takuulla kestävä ja tukeva pohja ja päätyvät muutoin haaskuun menevät rikkinäiset sukat ja sukkahousut hyötykäyttöön. Ihan ei tuo karuselli piisannut eli tuolla Teddyllä jatkettiin sitten loput pohjasta. Onneksi pohjat ovat yleensä lattiaa vasten niin ei pääse tuo kirjavuus häiritsemään.
tiistai 7. helmikuuta 2012
Riisisuklaakakku
Perjantaisille vieraille oli tarjolla myös toisenlainen kakku, riisisuklaasta, täytteestä, kiiveistä ja kinuskista koottu versio.
Riisisukaalevyt, joita kakussa oli kolme, tein itse seuraavan reseptin mukaan.
Eli rasva sulatetaan, lisätään joukkoon muut aineet ja levitellään leivinpaperille mahdollisimman ohueksi levyksi. Mitä ohuempi levy, sen toimivampi lopputulos. Kannattaa myös harkita kakun kokoomisvaiheessa alimman levyn rikkomista valmiiksi palasiksi, jotta kakkua on helpompi leikata. Siis tuosta massasta tein kolme levyä, yhden ison, yhden vähän pienemmän ja päälimmäiseksi suhteellisen kapean levyn.
Täyte:
4dl kermaa
2oog sunnuntain vanilja-rahkavalmistetta
Kerma vaahdotetaan, sekaan lisätään vanilja-rahkavalmiste.
2dl kinuskikastiketta (tämä toimii sitä paremmin, mitä paksumpaa on eli kannattaa keittää itse, minä otin valmista purkista, kun oli kiire, ja alkoi valua odottaessaan pöytään pääsyä)
7-8 kpl kiivejä
Kootaan suoraan tarjoilualustalle, riisisuklaalevy pohjalle (ja kuten sanoin, kannattaa harkita alimmaisen levyn pilkkomista valmiiksi), sen päälle levitetään kerros kerma-rahka-täytettä, kiivin palasia ja kinuskikastiketta, seuraavaksi keskimmäinen riisisuklaalevy ja täytteet. Kolmas kerros samoin kuin kaksi edellistä. Kinuskikastiketta oli päälimmäiseen kerrokseen lorottaa sitten vähän runsaammin.
Riisisukaalevyt, joita kakussa oli kolme, tein itse seuraavan reseptin mukaan.
250 g | kookosrasvaa | |
5 dl | tomusokeria | |
2 dl | kaakaojauhetta | |
14 dl | riisimuroja |
Eli rasva sulatetaan, lisätään joukkoon muut aineet ja levitellään leivinpaperille mahdollisimman ohueksi levyksi. Mitä ohuempi levy, sen toimivampi lopputulos. Kannattaa myös harkita kakun kokoomisvaiheessa alimman levyn rikkomista valmiiksi palasiksi, jotta kakkua on helpompi leikata. Siis tuosta massasta tein kolme levyä, yhden ison, yhden vähän pienemmän ja päälimmäiseksi suhteellisen kapean levyn.
Täyte:
4dl kermaa
2oog sunnuntain vanilja-rahkavalmistetta
Kerma vaahdotetaan, sekaan lisätään vanilja-rahkavalmiste.
2dl kinuskikastiketta (tämä toimii sitä paremmin, mitä paksumpaa on eli kannattaa keittää itse, minä otin valmista purkista, kun oli kiire, ja alkoi valua odottaessaan pöytään pääsyä)
7-8 kpl kiivejä
Kootaan suoraan tarjoilualustalle, riisisuklaalevy pohjalle (ja kuten sanoin, kannattaa harkita alimmaisen levyn pilkkomista valmiiksi), sen päälle levitetään kerros kerma-rahka-täytettä, kiivin palasia ja kinuskikastiketta, seuraavaksi keskimmäinen riisisuklaalevy ja täytteet. Kolmas kerros samoin kuin kaksi edellistä. Kinuskikastiketta oli päälimmäiseen kerrokseen lorottaa sitten vähän runsaammin.
maanantai 6. helmikuuta 2012
Puolukka-suklaamoussekakku
Kakun alkuperäinen ohje on K-ruokakauppojen ruokalehdestä nimellä sukalainen cassismoussekakku, löytyy esimerkiksi täältä. Koska vieraista iso osa oli mustaherukka-allergikkoja, täytyi reseptistä kehitää heille sopiva versio, niinpä syntyi puolukka-suklaamoussekakku.
Pohja on sama kuin Pirkkaohjeessa, paitsi kaakao oli kyllä perinteistä van Houtenia.
Vaihe 1
Peitä irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan reunat ja leivinpaperi margariinilla.
Puolukkamousse:
250 g makeutettua puolukkasurvosta tai hilloa (jos pitää puolukasta, voi laittaa 300g)
3 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
3 rkl vahvaa puolukkamehua
Vaihe 3
Pane molempia mousseja varten liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata tumma suklaa. Sekoita puolukka survos tasaiseksi tai jos käytät jäisiä puolukoita soseuta ne (200g) ja lisää 50g sokeria.
Vaihe 4Vatkaa molempien moussien kermat vaahdoksi ja jaa tasan suklaan ja puolukoiden joukkoon. Sekoita mousset tasaiseksi. Mausta suklaaseos sokerilla ja vanilliinisokerilla.
Vaihe 5Kuumenna puolukkamehu ja liuota liivatteet (3 kpl) siihen. Kaada seos ohuena nauhana sekoittaen puolukka-kermaseokseen.
Vaihe 6Kuumenna konjakkia sen verran, että liivatteet (2 kpl) liukenevat siihen. Kaada konjakki-liivateseos suklaa-kermaseokseen.
Vaihe 7Lusikoi mousseseoksia vuorotellen pieniä määriä kakkupohjan päälle. Älä sekoita tarpeettomasti, jotta värit säilyvät kauniina. Peitä kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi, mielellään yön yli.
Vaihe 8Irrota kakku vuoan reunoista varovasti veitsen avulla ja siirrä se tarjoiluvadille. Koristele kokonaisilla ja halkaistuilla (ihan toivotonta, tyydy käyttämään kokonaisia sanoo nimim. kokemusta on) suklaamanteleilla ja -hasselpähkinöillä
Lopputulos Kaloriinan muunnelmalla näyttää tältä.
Pohja on sama kuin Pirkkaohjeessa, paitsi kaakao oli kyllä perinteistä van Houtenia.
Pohja | |
2 | kananmunaa |
3/4 dl | sokeria |
3/4 dl | vehnäjauhoja |
2 rkl | Pirkka kaakaojauhetta (tummaa) |
1/2 tl | leivinjauhetta |
1 tl | kanelia |
Vaihe 1
Peitä irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan reunat ja leivinpaperi margariinilla.
Vaihe 2
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet ja lisää vaahtoon siivilän läpi varovasti sekoittaen. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassaan.Puolukkamousse:
250 g makeutettua puolukkasurvosta tai hilloa (jos pitää puolukasta, voi laittaa 300g)
3 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
3 rkl vahvaa puolukkamehua
Suklaamousse | |
2 | liivatelehteä |
150 g | Pirkka Reilun kaupan luomu tummaa suklaata |
1 tlk (2 dl) | vispikermaa |
2 rkl | sokeria |
1 tl | vanilliinisokeria |
3 rkl | konjakkia tai appelsiinitäysmehua |
Koristeeksi | |
Pirkka suklaamanteleita ja -hasselpähkinöitä |
Vaihe 3
Pane molempia mousseja varten liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata tumma suklaa. Sekoita puolukka survos tasaiseksi tai jos käytät jäisiä puolukoita soseuta ne (200g) ja lisää 50g sokeria.
Vaihe 4
Vaihe 5
Vaihe 6
Vaihe 7
Vaihe 8
Lopputulos Kaloriinan muunnelmalla näyttää tältä.
sunnuntai 5. helmikuuta 2012
Talven kukkasia
Rouva Jälkikirjoituksen jälkisynttäreitä juhlittiin perjantaina. Makeiden herkkujen lisäksi rouvaa lahjottiin upeilla kukkasilla.
Yleensähän postauksissani on enemmän tekstiä ja vähemmän kuvia, tehdään tästä nyt poikkeus ja laitetaan paljon kuvia ja vähän tekstiä.
Aamuhetkien piristäjäksi kunnon kahvikuppi ja kasvis siinä mukana.



Toisen kimpun oli tehnyt floristiksi opiskeleva sukulaistyttö - ammattilaisen kädenjälki kyllä näkyy tuossa työssä. Se on niin herkän kaunis ja yksityiskohtia myöten mietitty. Tulppaanien värit ovat niin uskomattoman herkät, pehmeää uturoosaa ja keltaiseen taittavaa valkoista.







Kimpun sitomiseen käytetty rusettikin oli taideteos sinänsä.


Kaiken keskellä mitä suloisin sävyihin sopiva kissimirri. Jos olisivat löytäneet jostain sopivan kengät, olisivat kuulemma laittaneet sen, mutta tämä "kakkosrakkaus" (siis ykkösrakkaus kengät, kakkosrakkaus kissat, kolmas laukut jne...) toimi loistavana korvikkeena.



Tähän vielä pari lähiotosta, jotka kertovat kukkien sävyistä.


Yleensähän postauksissani on enemmän tekstiä ja vähemmän kuvia, tehdään tästä nyt poikkeus ja laitetaan paljon kuvia ja vähän tekstiä.
Aamuhetkien piristäjäksi kunnon kahvikuppi ja kasvis siinä mukana.
Toisen kimpun oli tehnyt floristiksi opiskeleva sukulaistyttö - ammattilaisen kädenjälki kyllä näkyy tuossa työssä. Se on niin herkän kaunis ja yksityiskohtia myöten mietitty. Tulppaanien värit ovat niin uskomattoman herkät, pehmeää uturoosaa ja keltaiseen taittavaa valkoista.
Kimpun sitomiseen käytetty rusettikin oli taideteos sinänsä.
Kaiken keskellä mitä suloisin sävyihin sopiva kissimirri. Jos olisivat löytäneet jostain sopivan kengät, olisivat kuulemma laittaneet sen, mutta tämä "kakkosrakkaus" (siis ykkösrakkaus kengät, kakkosrakkaus kissat, kolmas laukut jne...) toimi loistavana korvikkeena.
Tähän vielä pari lähiotosta, jotka kertovat kukkien sävyistä.
Tunnisteet:
kukat,
lahjomat,
sievää ja suloista
lauantai 4. helmikuuta 2012
harmaa huitula
Olen ahkeroinut harmaan neuleeni parissa.
Tammikuun alun tilanteen voi tarkistaa täältä, klik.
Viime viikolla oltiin tässä vaiheessa:

Näyttää vähän hassulta sikäli, että osa puserosta on pingotettu ja prässätty, osa vielä "raakaneuleena". Mutta oli pakko suorittaa tuo prässäys, jotta tiesin, miten pitkä neuleputkesta todellisuudessa tulee. Malli on siis saumaton ja savupiippukauluksinen kääntömalli eli kaulus voi toimia pusero-osana ja pusero kauluksena.
Työtä on hidastanut se, että lupasin pikaisesti kutoa välissä yhdet tossut. Tossuista toinen on valmiina ja toista olen aloittelemassa - esittelen ne sitten kun ovat valmiit.
Tammikuun alun tilanteen voi tarkistaa täältä, klik.
Viime viikolla oltiin tässä vaiheessa:
Näyttää vähän hassulta sikäli, että osa puserosta on pingotettu ja prässätty, osa vielä "raakaneuleena". Mutta oli pakko suorittaa tuo prässäys, jotta tiesin, miten pitkä neuleputkesta todellisuudessa tulee. Malli on siis saumaton ja savupiippukauluksinen kääntömalli eli kaulus voi toimia pusero-osana ja pusero kauluksena.
Työtä on hidastanut se, että lupasin pikaisesti kutoa välissä yhdet tossut. Tossuista toinen on valmiina ja toista olen aloittelemassa - esittelen ne sitten kun ovat valmiit.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)