torstai 24. maaliskuuta 2022

Hyvin suunniteltu

Vanha hyvä sanontahan sanoo, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Viime päivät olen tehnyt suunnitelmia ikkunaremontin jälkeiseen elämään, sillä saimme vihdoin ja viimein tiedot kyseisestä remontista. Se alkaa ensi viikolla eli noin kuukauden myöhässä alkuperäisestä aikataulusta.

Remontissa on muutamia ärsyttäviä puolia, joista suurin on se, että remontin kesto on 2 kuukautta. Periaatteessa vain päivä per kämppä, mutta kokonaisuudessaan kaksi kuukautta. Ärsyttävintä tässä on se, että kaikkein ensimmäisenä he irroittavat vanhat parvekkeet ja pulttaavat parvekkeen ovet kiinni. Kaksi kuukautta ilman mahdollisuutta avata ovea ja tuulettaa sitä kautta. En ymmärrä, miksi tämä on pakko tehdä näin? Miksi ei esimerkiksi talokohtaisesti (remonttiin kuuluu kaksi taloa), jolloin parvekkeeton aika ei olisi kuin kuukausi. No, tietäen nämä remontit, todellinen parvekkeeton aika on kuitenkin vähintään kolme kuukautta, mikä on vielä enemmän hermoille käyvää kuin kaksi kuukautta.
 
Seuraava tyhmä asia on se, että he rajoittavat todella paljon piha-alueen käyttöä. Pysäköintipaikat ovat muutenkin tiukassa tällä alueella ja nyt pihastamme lähtee 2/3 parkkipaikoista kahdeksi kuukaudeksi.Tai kolmeksi tai neljäksi. Riippuen siitä, miten paljon remontti menee yliajalle.

Sisällähän tuo tarkoittaa koko kämpän vääntämistä uuteen uskoon, koska heille täytyy saada kulkuväylät ympäri kämppää, ikkunoiden edustat ja ympäristöt tyhjiksi. Lisäksi tarjolla on loputtomasti pölyä ja roskaa. Tämä firma kuuluu vielä niihin, jotka eivät tarjoa remontin aikaisia suojamuoveja, vaan nekin saa ostaa itse, koska ne ovat aivan välttämättömiä. Tähän asti kaikki muut firmat ovat tarjonneet muovit, joilla suojata asunto, jos se on ollut tarpeen. No, tuleepa sitten kerran kymmenessä vuodessa kaikki lakanat pestyä, koska aion käyttää myös niitä suojaamaan asuntoa ja huonekaluja. Edellisen kerran ne olivat käytössä putkiremontin aikaan vuonna 2015. 

Koska olen kyynikko, en mitenkään luota siihen, että tuo remontti menee asunto ja päivä, vaikka miten on luvattu. Riippuu myös siitä, montako ikkunaa asunnossa on. Näissä taloissa on asuntoja, joissa on kaksi ikkunaa, meillä on neljä. Joten se todennäköisesti tarkoittaa sitä, että meillä puuhaillaan kahtena päivänä ja minun tuurillani ne osuvat siihen kohtaan, missä mulla on yövuorot eli ei paikkaa, missä nukkua päivällä. 

Negatiivinen puoli on siis jo erittäin hyvin suunniteltu, kuten edeltä käy ilmi. Positiivisia puoliakin asiasta löytyy. Suursiivousta ei tarvitse tehdä juuri nyt, vaan se voi odottaa siihen, että ikkunat on vaihdettu ja samalla saan toivottavasti helpommin pestävät ikkunat. Nuo suunnitelmat, joihin viittaan tuossa otsikossa koskevatkin nimenomaan siivousta remontin jälkeen. Tiedän, että siihen menee viikko - ainakin. Riippuen siitä, mihin kohtaan tuo ikkunoiden vaihto meillä ajoittuu ja millaisia työvuoroja silloin teen. Toki tuossa on vielä toinenkin jännitysmomentti, nimittäin lakko. Myönnetään, että minun kannaltani ideaali tilanne olisi se, että tuo lakko toteutuisi ja ikkunamme vaihdettaisiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Silloin voisin käyttää lakkoajan siivoamiseen. Toinen yhtä hyvä vaihtoehto olisi, että ikkunamme vaihdettaisiin viimeisenä, koska silloin minulla olisi lomaa ja jälleen hyvää aikaa siivoamiseen. No tiedän tuurini, niin veikkaan, että ikkunoiden vaihto osuu juuri siihen hetkeen, kun se työvuorojen suhteen on mahdollisimman hankalaa. 

Suunnitelmat olen kuitenkin miettinyt jo sille, mitä kalusteita siirretään ja mihin. Sekä myöskin sille, missä järjestyksessä kaaosta sitten puretaan ja siivousta toteutetaan. Rakas Herra Kirjoitukseni ei vielä tiedä, mutta suursiivous tarkoittaa myös hänelle loputonta siivouspestiä - aion näet vaatia häntä siirtämään tietokoneen varastoon remontinajaksi ja sen saa sieltä vasta kun remontti on valmis.

Ei kommentteja: