keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Perhossukat

Vaikka ikuisuusprojektini oli näitä aloittaessa edelleen kesken, päädyin kokeilemaan uutta mallia, kun netissä törmäsin siihen. Kyseessä on perhosneulos, joka toimii paitsi tasoneuleena myös sukissa.

Kyseinen neulos on viidellä jaollinen, toimii varmaan muillakin lukemilla, mutta itse käytin suoraan mallivideon 5+5 mallia. Ensimmäisellä kerroksella neulotaan viisi silmukkaa, siirretään lanka työn eteen ja nostetaan viisi silmukkaa neulomatta. Sitten siirretään lanka taas työn taakse ja neulotaan viisi silmukkaa. Tätä jatketaan koko kerros vuorotellen neuloen ja nostaen.

Toinen kerros, kuten myös kerrokset 4 ja 6, neulotaan kaikki silmukat oikein. Kolmas, viides ja seitsemäs kerros neulotaan kuten ensimmäinenkin. Kahdeksannella kerroksella neulotaan 7 silmukkaa oikein ja kahdeksas silmukka neulotaan niin, että koukataan silmukka "irtolankojen" alta, jolloin ne kiristyvät perhoskuvioksi. 9. kerros neulotaan taa kaikki oikein.

Seuraavalla kerroksella siirretään kuvion paikkaa niin, että neulottujen silmukoiden kohdalla nostetaan silmukoita ja perhosen kohdalla neulotaan, mikä saa kuvion muuttumaan kauniin röpelöiseksi. Kahteen perhoskerrokseen menee siis 18 kerrosta.


Jämälankoja käytin tähänkin. Varsissa on kahta erilaista 7 veljeksen raitalankaa, joista ensimmäisessä on luonnonvalkoista, pinkkiä, oranssia ja keltaista ja toisessa oranssia, burgundia ja punaista, sekä erilaisia valkoisen sekä luonnonvalkoisen jämiä. Aloitin ilman tuota lisävalkoista ja kudottuani suurimman osan kantalapustakin totesin vaikutelman olevan liian tunkkainen, purin langanvaihtumiskohtaan saakka ja lisäsin valkoisen kulkemaan oranssi-burgundi-punaisen rinnalla kantapäätä lukuunottamatta.


Teräosan raidoitin senkin jämillä, jotka kokosin keltaisista, oransseista, fuksioista ja valkoisista nöttösistä. Näin jälkikäteen voin todeta, että kapeampi raidoitus tuossa teräosassa olisi ollut nätimpi, mutta tehty mikä tehty. Purkamaan en ala. Nämä on tarkoitus paketoida toukokuun puolenvälin synttärisankarin pakettiin.

Painoa näillä 138g.

Ei kommentteja: