maanantai 16. huhtikuuta 2018

Vaatteiden huollosta

Meidän perheessämme on aina paitsi ommeltu vaatteita myös paikattu ja korjattu niitä. Olen imenyt tuon niin äidinmaidossa, että se on mielestäni täysin luontainen toimintatapa ja kuuluu perusvaatehuoltoon eli irronneet napit ommellaan, ratkenneet saumat korjataan ja reiät paikataan.

Minulla on kuitenkin myös rajani sen suhteen, mitä kannattaa paikata ja mitä ei. Jos vaate on ihan ehdoton lempivaate ja sen korjaamiseen on materiaalit olemassa, niin sitten voin fiksata huonompikuntoistakin. Sen sijaan nostan kädet pystyyn loppuun kulahtaneen perusvaatteen kohdalla, jos sen korjaamiseen menisi enemmän kuin vartti. Tuo vartti per vaate on kipurajani, sillä siinä ajassa ompelee puolet perusvaatteen saumoista uudelleen tai kiinnittää pari paikkaa. Jos vaate vaatii enemmän kuin tuon kertahuoltoa, on syytä miettiä, onko sen korjaaminen enää fiksua. Toinen raja on ostaminen, jos edelleen ei ole kyse super-lempivaatteesta, niin en ole valmis ostamaan korjaamiseen tarvittavia materiaaleja. Paikkaamiseen ja korjaamiseen tarvittavat materiaalit eli langat ja kankaat pitää löytyä omista tai äidin varastoista, jotta korjaaminen on järkevää. Kun ottaa huomioon kahden hamsterin varastojen laajuuden, on aika epätodennäköistä, että sopivaa lankaa tai riittävästi sinne päin olevaa paikka kangasta ei löytyisi. Ainoa, mikä toisinaan tuottaa ongelmia on kuminauha, jota tietenkin kärkyn naamakirjan jakopalstoilla aina kun sellaista vain on tarjolla.

Viimeisin "kokeillaan nyt tätäkin" korjaukseni kohdistui kainaloista rikkinäiseen yöpaita käytössä olevaan puuvillaiseen t-paitaan. Koska paita oli reilua kokoa, vetäisin sujuvasti saumurilla kummastakin sivusaumasta 5+5 senttiä pois, samalla leikkautuivat pois myös rikkinäiset kainalot. Aikaa meni viitisen minuuttia, paita istuu nyt paremmin ja on ehjä ja siistimmän näköinen. Lisäksi poistetuista saumakohdista sai vielä pari kestomeikinpoistolappua eli suurin osa leikkuujätteistäkin tuli hyötykäyttöön. Kun tiedän ostaneeni paidan käytettynä 4 euron hintaan liki 10 vuotta sitten ja lisänneeni paidan käyttöikää tällä pikakorjauksella ehkä vuoden, ainakin puoli vuotta, on nuukailija kovin tyytyväinen.

Ei kommentteja: