sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Kuukauden mittainen ihmiskoe

Koska näytti, että syyskuussa ei lisätyövuoroja ole lainkaan eli palkka on keskimääräistä pienempi ja se taas tarkoittaa pienenevää säästömäärää, päätin altistaa itseni kuukauden mittaiselle ihmiskokeelle mallia Femmadonna. Lyhyesti Femmadonna haasteen säännöt menevät niin, että femmalla päivässä pitää pärjätä.

Ensiksi ajattelin, että mennään tiukemman mukaan ja lasketaan kaikki menot tuohon vitoseen. Nopeasti kuitenkin tajusin, että se on mahdoton yhtälö. Pelkästään ostuuteni vastikkeesta ja sähkölasku  sekä vesilasku, joka senkin sopivasti sattuu osumaan syyskuulle, kustantavat yhteensä reilut pari sataa ja Storytel-tilaukseni, josta en ihan vielä ollut valmis luopumaan 17€. Viimeksi mainittu kyllä lasketaan tuohon femma päivässä kulutukseen, mutta halusin sen kuitenkin erikseen mainita.

Femman päivässä on siis riitettävä elintarvikkeisiin, puhtauteen, vaatteisiin, viihteeseen ja kaikkiin muihin perushankintoihin. Jos joku isompi hankinta tulee eteen esimerkiksi hajonneen jääkaapin tai vastaavan muodossa, se toki rahoitetaan sitten säästöistä, mutta peruselämisestä pitäisi selvitä vitosella vuorokausi. Sääntöjen mukaan pakastinta ja kuivakaappeja saa toki hyödyntää, kun niissä kerran on tavaraa valmiiksi hankittuna, mutta pelkällä makaronilla ei saa elää - ei ainakaan alkuun, loppukuu ja viimeiset päivät on sitten asia erikseen. Pitää myös muistaa huolehtia siitä, että suurin osa ruokakauppalaskuista menee minun piikkiini, jotta en huijaa kuluja Herra Kirjoituksen piikkiin.

Homman piti olla suhteellisen helppo seuraavista syistä: uusille vaatteille ja kengille ei tarvetta, kosmetiikkaa ja pesuaineita on riittävästi, viihteenä toimikoon työpaikan kuntosali, kirjasto ja storytel sekä omat lankavarastot. Pistin myös sormet ja varpaat ristiin, ettei kovin paljon tule mitään synttäri- tms. kutsuja sen yhden tiedossa olevan hääkutsun lisäksi. Ruokaakin piti kaapeissa olla sen verran, ettei kauppaan mahdottomia pitänyt mennä, kun jätti herkkuostokset tekemättä.

Pienen takaportin jätin sen suhteen, että mahdolliset tavaroista saatavat myyntitulot saa lisätä budjettiin, mutta edellisten kuukausien perusteella niitä ei ihan mahdottomasti ollut odotettavissa.

Olisihan se pitänyt arvata, että rajoitukset ja minä emme sovi yhteen. Ensimmäisen viikonlopun suursiivosimme ja aikaa ruoanlaittoon ei jäänyt eli noutoruokaa kahtena päivänä eli kulut nenää päälle parikymppiä (siinä meni neljän päivän rahat hups vaan). 

Seuraavaksi sain tarjouksen parista arviointikeikasta, joista yhteen kuului vaateostos. En osannut sanoa ei ja kappas vain - palasin kaupasta mukanani 60€ maksaneet housut. Tosiasia on se, että minä kyllä tarvitsin istuvat siistit housut, koska aikaisemmat alkavat olla aivan loppuunkuluneet, mutta silti tuo 60€ on aikas paljon - 12 päivän käyttörahat. 

Lisäksi sain tarjouksen, josta en muka voinut kieltäytyä. Jenkkiläinen blogista kirjaksi palvelu tarjosi tuotteitaan reilun 30% alennuksella, joten persilleen menneen kuukauden kunniaksi tilaisin itselleni yhden blogivuoden kirjana. Lupaan lukea noita sitten mummoiässä, kun internetiä ei enää ole olemassa.

Sitten se katkera totuus. Budjetti 150€/30 pv.
Kulut:
Ruoka ja käyttötavarat 159,00€ (jaetaan kahdelle)
Herkut 118,83€ (jaetaan kahdelle)
Vaatteet 59,90€
Blogikirja 70€
Viihde= storytel 17€
Muut laskut: 241€, jossa osuuteni vastikkeesta, sähkö, tuliaisia vierailulle, joululahjoja yms.

Kuukauden menoni siis yhteensä: 526,9€, josta 190€ on noita välttämättömiä seurannan ulkopuolisia menoja. Muun kulutuksen osuus 336,90€ eli tuplaten sen, mitä oli lupa käyttää. Vaikka miinustaisin nuo "turhat" eli kirjan ja housut 130€, jää silti 207€ eli 60€ yli budjetin.

Ruoka ja herkut yhteensä 278€ eli 139€ hengeltä kun se jaetaan kahdelle. Mikä ei toki ole ihan oikein eikä reilua, koska laskelmasta puuttuvat miehen työpaikkalounaat. Minä pyrin toki maksamaan suuremman osan kauppalaskuista, koska minun työpaikkaevääni tehdään näistä. Herkkuosasto, johon on laskettu myös pizzat ja muu roskaruoka, on taas kerran ihan törkeän iso.


Plussan puolelle jäivät kaksi ylimääräistä työvuoroa ja parit lisätunnit eli kaikkiaan reilut parikymmentä tuntia ylitöitä ja kolme arviointikeikkaa sekä noin 30€ edestä myyntituloja. Mitkä siis kattavat reilusti tuon budjetin ylityksen, mutta ei se silti muuta sitä tosiasiaa, etten osaa pysyä budjetissa. Mitä tiukemmat vaatimukset, sitä suuremmat lipsahdukset. 

Otetaan ensi kuussa uudelleen. Sen verran joustoa, että yksi häälahja menee budjetin ulkopuolelle, muut hankinnat budjettiin. Montakohan kertaa mun pitää harjoitella ennen kuin opin.  Ainakin odotettavissa oleva työtahti on sen verran tiukka, ettei ylimääräiselle haahuilulle jää aikaa.

Ei kommentteja: