maanantai 23. lokakuuta 2017

Minun minimalistipelini

Koska on jo moneen kertaan tullut todistettua, että minä en ole mitenkään omillani poista x-määrä tavaroita päivässä/kuukaudessa/vuodessa haasteissa, päätin käynnistää omanlaiseni minimalismipelin. En tosin takaa, että olisin kovin hyvä tässäkään, mutta yritetään.

Tämän minimalismipelin ajatuksena on torpata sisääntuleva tavaravirta. Määrittelen siis jokaiselle viikolle yhden uuden "tätä en osta tällä viikolla"- tavararyhmän aikaisempien lisäksi. Mietin pitkään tätä jaottelua, mutta tulin siihen tulokseen, että tavarakategoriat olisi pitänyt pilkkoa liian pieniksi palasiksi, jos jokaiselle päivälle olisi pitänyt määritellä omansa, niinpä mennään ryhmä viikossa systeemillä. Ryhmät voivat olla isompia  tai pienempiä, mutta kuitenkin sen verran selkeästi rajattuja, että ostolakon noudattamista on helppo seurata.

Toki myönnän, että noilla pääsee jonkin verran kikkailemaan, kun valitsee alkuun niitä epätodennäköisempiä ostettavia ja loppuun vastaavasti sitten niitä, mihin todennäköisimmin lankeaa, mutta tällä nyt sitten kuitenkin mennään.  Hankintoihin lasketaan koko talouden ostot eli tätä ei voi kiertää vaatimalla Herra Kirjoitusta käymään kaupassa. Toisaalta en myöskään voi vaatia häntä olemaan ostamatta listanmukaisia juttuja, mutta pyrin siihen, ettei noita osteta, jos se ei ole välttämätöntä, enkä ainakaan itse osta niitä. Todettakoon myös se, että en kikkaile kategorioilla joita ei osteta eli en listaa lp-levyjä, koska niiden hankinta meille ei ole todennäköistä, kun ei ole soitintakaan. Sen sijaan CD ja DVD-levyt voin listata, kun niitä meiltä löytyy enemmän ja vähemmän ja niitä satunnaisesti ostetaankin.

 Alkuun käytettävissä on yksi villi kortti kuukauteen ensimmäisten kolmen kuukauden ajan, puoleen vuoteen asti kolme per kaksi kuukautta ja  sitten kaksi kuukaudessa. Nuo villit kortit on vähän pakko ottaa käyttöön, koska ei ole kovin kiva, jos vaikka vessapaperi loppuu keskenkaiken, kyllä sitä on pakko hankkia lisää - tosin en kyllä edes ollut ajatellut listata kyseistä tuotetta rajoitettujen piiriin, mutta tuli nyt ensimmäisenä esimerkkinä mieleen. Voisin vaikka palkita itseäni jollain kivalla ei-tavaralla, jos onnistunut jättämään kuukauden villit kortit käyttämättä.

Eli siis lyhyesti; yksi lisäkategotia viikossa ostamattomien listalle, haasteen kestoksi kuvittelen vielä tässä vaiheessa vuoden 2018 loppua, mikä tarkoittaisi yli 60 kategoriaa "ei saa ostaa tavaroita".

Tälle vuodelle viikkoja jää 11, joten päätin listata ne jo kaikki valmiiksi
1) roskapussit
2) juomalasit
3) aterimet
4) astiat
5) matot
6) kalusteet
7) vuodevaatteet (tyynyt, peitot, patjat, vaikka viimeksimainittu ei sinällään vuodevaate olekaan)
8) vuodetekstiilit (tyynyliinat, lakanat)
9) koriste-esineet
10) muut kodin tekstiilit (verhot, päiväpeitteet jne)
11) joulukoristeet

Jospa tuolla pääsisi alkuun, pitää sitten vuodenvaihteen jälkeen miettiä, miten jatketaan.

Ei kommentteja: