sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Ensimmäiset bambut

Sain kuin sainkin hillittyä itseni yhden työpäivän verran ennen kuin iskin puikkoihin kiinni ja aloin kutoa tahi neuloa (mitä sanaa sitten kukakin haluaa käyttää) bambulangastani tiskirättejä.

Huomasin sellaisen virheen, että olin kirjoittanut edelliseen asiasta kertovaan postaukseen kolmenneksi langan materiaaliksi akryylin. Se todellinen kolmas Cannes-langan materiaali on kuitenkin viskoosi, langassa on siis 34% bambua, 34% puuvillaa ja 32% viskoosia. Lanka ei ollut niitä helpoimpia neulottavia, vaan se kuduttui todella helposti, osansa asiaan voi toki tehdä sekin, etten ole puuhaillut lankojen ja puikkojen kanssa likemmäs vuoteen...

Ensimmäinen tiskirättini on kokoluokkaa 22x22cm ja tehty pelkästään Cannes-langasta aina oikein neuleella ja nro 5 puikoilla. Jotenkin se tuntuu käteen liian "lierulta" eli liian pehmeältä ja joustavalta. ( Tästä langasta varmaan tulisi aivan ihanat sukat siis ihanat pitää, mutta kestosta en uskaltaisi antaa takuuta.) Kuvassa rätistä vielä langat päättelemättä.

Kun mieheni halusi toisesta rätistä isomman, enemmän hänen käteensä sopivan, lisäsin joukkoon toiseksi langaksi Novitan Kotiväki- lankaa, kun sitä sattui olemaan kokonainen beige kerä vanhoissa varastoissa. Toisen rätin tein sitten kahden kerroksen helmineuleella ja siitä tuli todella tukeva ja paksu - sopii varmasti miehenkin käteen. Puikot samat nro 5. Toisen rispaamattoman langan lisääminen helpotti myös Cannesin kutomista eli tämä valmistui suhteessa nopeammin kuin tuo pienempi, kokoa tällä 30x25 noin.

Lankaa kului kahteen rättiin yllättävän paljon. 100g kerä Cannes lankaa ja Kotiväkeä sitten lisäksi (sitä kerää en ole käyttänyt vaa'alla eli en osaa sanoa tarkkaa menekkiä, ei kuitenkaan mitään hirveitä, koska kerän päältä eivät kuluneet edes kaikki edellisestä aloitelmasta purkamani ja uudelleen kerimäni kerrokset). Cannesilla oli hintaa 4€ ja tuosta Kotiväen hinnasta ei mitään haisua. Tiskirätit tai pöytäkluutit, kuten meillä sanottaisiin, ovat kuitenkin omasta mielestäni ihan onnistuneet ja mikä tärkeintä - värinsä puolesta kuin meidän keittiöön tehdyt ;-).

Aikaa kahteen rättiin meni noin 3 Gil Mayo-jaksoa (töllötin vanhoja tallennettuja jaksoja) eli ei kolmea tuntia ja siinä ajassa ehdin jo purkaakin pätkän molempia ja kutoa uudelleen + tehdä silmukat viiteen kertaan, kun en saanut mielestäni sopivaa määrää ensimmäisilla kerroilla.

Ei kommentteja: