torstai 27. huhtikuuta 2023

Revontuli orava

Lupasin ystävälle, jolle olen kutonut useampia tilaussukkia, että haluan kutoa hänelle lahjaksi sukat hänen toiveidensa mukaan. Toiveisiin annoin vapaat kädet, sillä sukat piti kutoa jo viimevuotisen merkkipäivän aikaan, mutta jäivät tekemättä, koska käsi. 

Sain mitat, toiveen ruskeasta oravasta ja 30 cm pitkästä varresta sekä ilmoituksen siitä, että värejä saa olla. Mallin työstäminen tai siis valitseminen oli varsin haastavaa. Orava löytyi heti, sillä tiesin, millaisen siitä haluan tehdä, mutta muutoin jouduin miettimään kauan, kunnes lopulta mielestäni löysin kyseiselle henkilölle sopivat värit ja pohjan, josta mallia lähteä soveltamaan.

Aloitus 80 silmukkaa. 1 kerros oikein, sen jälkeen valepalmikkoa kolmen kerroksen väityksellä ja viidellä jaollisena. Ensin siis 3 kerrosta 3 o, 2 n ja sen jälkeen 4 "palmikkoa". Sileän neuleen aloitus sinisellä, ensimmäisellä kerroksella lisäsin 2 silmukkaa per puikko eli yhteensä 88 silmukkaa. 5 kerrosta sinisellä, sen jälkeen ensimmäisen kuvioneuleen aloitus pinkillä. Jatketaan piirroksen mukaan, kunnes vaaleanvihreällä kudotaan 5 kerrosta, joista kolmannella kavennetaan 1 silmukka per puikko. Tämän jälkeen vielä siksak -raidat kirkkaan keltaisella ja vaaleankeltaisella.
 
 
 
Sinisen raidan toisella kerroksella kavennukset takimmaisilla puikoilla 1 silmukka puikolta ja 1 kerros väliin ja toiset kavennukset (puikolla tässä vaiheessa 20 silmukkaa). Jatkoin kavennuksia joka 4. krs (3 kerrosta väliin) 4 kertaa, sen jälkeen joka 6. krs 4 kertaa ja vielä kerran 4 kerroksen jälkeen. Tässä vaiheessa takimmaisilla puikoilla 12 silmukkaa ja etummaisilla 20. Kaikkiaan sinisiä kerroksia on 47.

Vaihto oranssiin lankaan, jolla ensimmäinen kerros kaikki oikein ja yhden silmukan lisäys (yht. 65 silmukkaa) sen jälkeen oranssilla langalla valepalmikkoa
 
Oravakuvion päädyin tekemään silmukoimalla kuvion, kokeiltuani ensin kirjoneuletta. Muutin mallin kuviota sen verran, että täytin mallissa taustan väriseksi jääneen silmän mustalla ja "taitteet" tummemmalla ruskealla. Oksan tyylittelin vapaasti mustalla. 



Vahvistettu kantapää 16+16 silmukkaa, 30 kerrosta, kantapohja 8+8 kerrosta. Kantalapun reunasta nostettu 18 silmukkaa, ensimmäiset kaksi kerrosta ja kaksi kavennusta lyhennettyinä vain kantapohjan puikoilla. Sitten jatketaan kirjoneuletta kaavion mukaan, kavennukset kantapohjassa joka toinen kerros kunnes puikolla 16 silmukkaa. 
 
 
Sukan terään tein revontuli-kuviot peilikuvana keltaisen ympärille. Ilmeisesti valittu sinisen sävy ja polvekekuviot saivat aikaan sen, että kommentteina oli lappi ja revontulet, kun näytin kuvia kysyäkseni kommenttia. Itse en tuota tajunnut, mutta mitä ilmeisimmin alitajunta on tuosa tehnyt töitä ja ideakuvat toimineet apuna. 
 
Ideakuvina toimivat mm. nämä


 
Kärkikavennukset tein sädekavennuksina 4-4-4-3-2-1-1-0 kerrosten välein.
 
 
Painoa sukilla 276g, lankaa käytetty vuoden alusta 1333g

Ei kommentteja: