maanantai 27. huhtikuuta 2020

Korona-ajan lomailua

Ensimmäinen lomaviikko takana ja aika erilaista tämä on ollut kuin lomaa ensimmäisen kerran kalenteriin merkitessä mietin. Jos aloitetaan tärkeimmästä, niin on sentään aurinkoa näkynyt, mutta lämpötila on surkuteltavan alhainen ja kevät myöhässä eli se ei ilahduta, mutta auringonpaiste pitää mielialan kohtuullisen korkealla.

On nukuttu myöhään ja valvottu pitkään, katsottu ne tallennetut ohjelmat, jotka on pitänyt katsoa joskus, mutta ennen tätä sitä "joskus" aikaa ei ole ollut. Ruokahuolto on ollut melko normaalia eli vähän on haettu noutoruokaa, mutta suurin osa on syöty allekirjoittaneen kokkauksia. Se taas tarkoittaa sitä, että loma ei juuri eroa arjesta, kun kotihommia riittää. Tähän toki vaikuttaa se, että Herra Kirjoitus ehti tehdä 5 viikkoa etätöitä ennen lomaa. Kun on tottunut siihen, että itselle voi napata kaapista vähän mitä sattuu evääksi, kun se toinen kuitenkin voi syödä työpaikkaruokalassa kunnolla, onkin nyt joutunut huolehtimaan siitä, että sitä kunnon lounasruokaa on tarjolla kotonakin. Kokkaamista ja tiskaamista on riittänyt enemmän kuin omiksi tarpeiksi jo ennen loma-aikaa.

HPWU:ta on pelattu paljon ja vähän enemmän, kahdestaan ja turvavälein porukalla. Muutama lajitteluhattu on edelleen hakusessa, mutta pisteitä on kertynyt mukavasti.

Mikäli tehdään karkea listaus plussista ja miinuksista, se menee suunnilleen näin.
Plussia ovat:
1) kotikaupunki tulee tutuksi, koska ulkoilu on harvoja sallittuja harrasteita
2) saa nukkua pitkään
3) voi ulkoilla, koska sitä ei ole rajoitettu
4) saa pelata HPWU:ta paljon
5) mitään tavaroita ei tule ostettua (koska mikään paikka ei ole auki)
6) ruokahävikkiä on helpompi hallita, koska kaupassa tulee käytyä harvoin

Miinuspuolina:
1) Ravintoiloihin ei pääse syömään
2) Mihinkään kulttuurikohteisiin  (museot, teatterit, elokuvat) ei pääse
3) Kavereita ei voi tavata
4) Rahan menoa ei voi estää
5) Tylsyys iskee
6) Loputtomat kotityöt

Miinuspuolten neloskohtaa pitänee avata vähän tarkemmin, vaikka se on toisaalta itsestään selvyys. Koska ollaan kotona (eikä isoa osaa valveillaoloajasta vietetä töissä) kuluu enemmän perustarvikkeita kuten vessapaperia, vettä ja puhdistusaineita. Myös ruokahuolto pyörii pitkälle kodin ympärillä, koska noutoruoka nyt vaan ei ole sama kuin ravintolassa syöminen. En myöskään ole jaksanut miettiä sitä, että pitäisi jättää herkut pois, joten niihin on käytetty rahaa aivan liikaa, koska loma ja koska korona (eli huvit ovat kovin vähissä ja täytyy nauttia siitä, mistä pystyy). Toisaalta tiedostan kyllä sen, ettei siellä reissussa ilmaiseksi olisi eletty eli todennäköisesti vähemmän kuluu rahaa täällä kuin siellä, vaikka herkkuja ja noutoruokaa syötäisiinkin normaalia useammin. Tämäkin on vähän hassua, sillä tämä nykyinen "useammin" on kuitenkin harvemmin kuin esimerkiksi puoli vuotta tai vuosi sitten "tavallien määrä", jotain kehitystä siis on tapahtunut. Meidän perheessämme kokkaus ja tiskaus ovat hyvin pitkälle minun vastuullani, joten ehkä eniten tässä harmittaa se, ettei loma tuonut muutosta kotitöihin, vaan pikemminkin se on lisännyt kotitöiden määrää ja tarkoittaa loputonta tiskaamista ja ruoanlaittoa.

Ei kommentteja: