Tai paremminkin otsikon kysymys ehkä kuuluisi, miten kauan ihminen voi olla ostamatta vaatteita. Koska omalla kohdallani ostolakot ovat rajoittuneet pisimmilläänkin kuukausiin, on parasta lähteä miettimään kysymystä teoreettisesti.
Ensimmäinen mieleentuleva vastaus kysymykseen, miten kauan voi olla ostamatta vaatteita, on koko elämänsä. Näin siis teoriassa, koska maapallolta löytyy paikkoja, joissa vaatetus ei ole välttämätön ilmaston puolesta. Mutta jos ihan oikeasti aletaan miettiä asiaa, niin ympäristö, niin fyysinen kuin sosiaalinenkin, on se joka asettaa ensimmäiset vaateet vaatetukselle. Vaikka jossain muualla kenties selviäisikin vaatteetta, on se Suomen ilmasto-oloissa mahdotonta - ihminen ei vain mitenkään selviä talvella 30 asteen pakkasessa ilman jotain suojaa, ei edes sisätiloissa, sillä harvaa paikkaa saadaan niin lämpimäksi, että siellä selviää kokoaikaisesti ilman vaatteita.
Sosiaalisen ympäristön asettamat paineet ovatkin sitten luku sinänsä, koska jo varsin primitiiviset heimot käyttävät jotain (lehtiä, korsia, nahkaa jne) suojatakseen itseään. Sosiaaliset paineet jossain Borneon viidakossa ja koti-Suomessamme ovat toki erilaiset, ja erilaiset ne ovat Suomen sisälläkin erilaisessa asemassa olevilla henkilöillä. Onhan katkera totuus, ettei kukaan luota juristiin, joka esiintyy virttyneessä ja ryppyisessä puvussa sekä puhkikuluneissa kengissä. Vastaavanlainen vaatetus jollain pultsarilla herättää lähinnä sääliä tai hilpeyttä. Asema ja ammatti vain edellyttävät tiettyä pukeutumista, jotta olisi uskottava.
Ostolakon pituuteen vaikuttaa ratkaisevasti paitsi vaatteiden käyttötarve myös se, millaiset varastot vaatteita lähtötilanteessa on. Minulla hamsterina on vaatteita liki loppuelämäkseni, vaikka se olisi melkoisen pitkäkin kunhan vain en välitä siitä mikä on trendikästä ja mahdun vanhoihin vaatteisiini. Jollain minimalistisemman vaatekaapin omaavalla tilanne saattaa olla se, että vuoden tai kahden ostolakko tyhjentää koko vaatekaapin, kun siellä olevat vaatteet ovat jatkuvassa käytössä ja yksinkertaisesti kuluvat puhki tai muuttuvat sellaisiksi, ettei niitä enää sosiaalisen paineen vuoksi voi käyttää.
Nykyisenä tavara- ja vaateähkyn aikana on myös mahdollista tehdä vaatehankintoja käyttämättä siihen rahaa tai muita vaihdonvälineitä. Olen törmännyt naamakirjassa lukuisiin ilmoituksiin ja hyödyntänytkin niitä, joissa tarjotaan vaatteita vastikkeetta, toiveena, että ne tulisivat saajalle käyttöön kun eivät itselle enää ole syystä tai toisesta tarpeen. Tällaisia tarjouksia hyödyntämällä voi onnistua pitämään itsensä vaatteissa melko pitkäänkin, jos tyytyy siihen, mitä on tarjolla ja osuu sopivasti kohdalle. Toki silloin ei ole mahdollista toivoa, että saisiko samat kengät numeroa isompana kiitos. Ja sitten jälleen kerran on se sosiaalinen paine, toiset vain eivät halua käyttää mitään muiden vanhaa, toiset eivät voi esim. ammatillisista syistä näyttää yhtään nukkavieruilta tai epätrendikkäiltä ja sitä rataa.
Oma ostoslakkoni on joitakin isompia ja pienempiä lipsahduksia lukuunottamatta kestänyt jo useamman vuoden. Tämän vuoden aikana olen saanut ilmaiseksi takin, pipon, huivin ja housupuvun eli jakun ja housut - yhteensä 5 kpl, kaikki tämän vuoden vaatehankinnat ovat siis jo noita edellämainittuja "naamakirjan ilmaisia", minulla vain on sattunut olemaan hyvä tuuri. Helmikuussa lankesin ostamaan vaatepaketin, jossa oli useampia vaatteita - osa on lähtenyt eteenpäin, osa jäänyt aktiiviseen käyttöön. Viime vuoden "ilmaiset" olivat kolme kudottua toppia, 2 jakkua ja 2 t-paitaa, muita hankintoja ei ollut. Tuota ennen isompi lankeemus tuli tammikuussa 2015, silloin ostin valtavan vaatepaketin, josta siitäkin osa vaatteista on lähtenyt eteenpäin, osa käytetty jo loppuun, kun ovat olleet niin aktiivisessa käytössä ja osa on edelleen käytössä. Muina 2015 vuoden hankintoina olivat yhdet rintaliivit ja alushousut sekä yksi ilmainen korsetti. Eli ei nyt ihan mahdottomasti hankintoja. Koko loppuelämän mittaiseen ostolakkoon en aio sitoutua, mutta jos taas tämän kuun loppuun selviäisi ostamatta vaatteita. Pidempää aikaa en aio tähän kirjoittaa, sillä mitä enemmän joku asia on kielletty, sitä helpommin siihen tulee langettua.
maanantai 14. elokuuta 2017
Miten kauan voi olla vaatteidenostolakossa?
Tunnisteet:
hankinnat,
kierrätys,
ostamattomuus,
vaatteet,
älä osta mitään
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti