tiistai 27. kesäkuuta 2017

Velkajärjestely

Olen päätynyt henkilökohtaiseen "velkajärjestelyyn", tarina on pitkä, joten lienee syytä aloittaa alusta. Jo muinaiset roomalaiset... no, jos ei nyt kuitenkaan ihan niin kaukaa aloitettaisi.

Olen jo pidempään lukenut velkablogeja, joissa ihmiset kirjoittavat, miten ovat selvinneet veloistaan. Minusta on kiva lukea selviämistarinoita ja toisaalta poimia kikkoja siihen, miten edullisesti ja nuukasti ihmiset onnistuvat elämään, ja mistä kulutuksessaan säästämään. Suurin osa niistä, jotka jaksavat jatkaa kirjoittamista, ovat juuri niitä, jotka onnistuvat - välillä saattaa tulla pieniä repsahduksia, mutta kuitenkin periaatteessa parempaa kohti mennään. Toki joukkoon mahtuu nimeltämainitsemattomia poikkeuksiakin, joiden räpiminen ja syvemmälle uppoaminen on lukijasta lähinnä turhauttavaa.

Yhden tällaisen lukukokemuksen jälkeen näytin Herra Kirjoitukselle kyseistä tekstiä ja valitin, etten voi ymmärtää, miten aikuinen ihminen ei voi olla ostamatta kun ei ole rahaa. Sehän on täysin järjetöntä - tajuaa ettei rahaa ole ja silti ostaa. Tähän Herra Kirjoitus vastasi minulle, että sehän on ihan sama asia, kun ei voi olla ostamatta sitä karkkipussia. Väitin silloin ja edelleen väitän, ettei kyse ole samasta asiasta. Perusteita on monta, ensinnäkin kokoluokka on eri, parin euron karkkipussia ei voi verrata parin sadan hankintoihin. Toisaalta minä en osta sitä karkkipussia olemattomalla rahalla, jos rahaa ei ole, ei osteta mitään. Puhumattakaan siitä, että kasvattaisin velkaa karkkipussiostoksillani, se vaan ei sovi minulle. Toistettuna, jos rahaa ei ole, ei osteta.

Päätin kuitenkin todistaa ensisijaisesti itselleni ja myös Herra Kirjoitukselle, että "velkajärjestely" on mahdollinen ja karkkipussin voi jättää ostamattakin. Aloitin eilen ja tarkoitus on jatkaa ainakin viikko, toinen, kokonainen kuukausi ja siitä sitten eteenpäin.  Mutta koska velallisen elämä on vaikeaa, mennään nyt ensialkuun päivä ja viikko kerrallaan.

Kiellettyä on siis itse ostaa sitä karkkipussia, ostattaa sitä Herra Kirjoituksella (ainoat poikkeukset ovat vierastarjottavat) tai kenelläkään muullakaan eli en siis vaihda naamakirjan vaihdetaan ilmoituksieni vaihtotuotteita maitopurkista karkkiin. Toisaalta, jos joku tarjoaa pyytämättä, niin siitä ei tarvitse kieltäytyä -eihän velkajärjestelyssäkään kieltäydytä annetusta ilmaisesta tavarasta tai rahasta.

Jos minun addiktiotasollani oleva ihminen selviytyy karkkiostoksitta, voisi olettaa, että kenen tahansa pitäisi selvitä ostamatta niitä pahimpia houkutuksiaan. Keskityn ajattelemaan sitä, mitä kaikkea hyvää ostamatta jättäminen minulle tekee eli miten saan "velkani maksettua".

Ei kommentteja: