perjantai 15. maaliskuuta 2024

Kukko-sukat

Serkkuni osti jo aikaa sitten langat polvisukkiin ja antoi niiden kylkiäisenä Kotivinkin rakkaat kuviot-neulekirjasen. Kirja on kuulemma palkkio sukista, jotka hän halusi minun kutovan itselleen kyseisestä kirjasta. 

 
Malli on Niina Laitisen eli nopeasti laskettuna todella kapealle pohkeelle, minun taas pitää tehdä ne vähän kehittyneemmälle pohkeelle, mikä tarkoittaa sekä mallin muokkaamista että silmukoiden laskemista mallitilkusta. Hätäiselle ihmiselle mallitilkun kutominen ja silmukoiden laskeminen on aina pakkopullaa, sillä mieluummin heittäytyisin vaan kutomaan.

Mallitilkun jälkeen päädyin lukemaan 92 silmukkaa aloitukseen. Silmukat loin 3mm kulmikkailla, mutta joustinneuleen neuloin 2 mm zingeillä. Koska kaikkea on pakko soveltaa, neuloin joustinneuletta 5cm, jonka jälkeen vaihdoin työhön isommat puikot, Novitan 3mm koivuiset kulmikkaat. 

Muutoin neuloin ohjeen mukaan, mutta lisäsin ohjeeseen kolme silmukkaa eli noin sentin verran leveyteen. Nämä neuloin vuorotellen pohjaväri-tehoste-pohja ja seuraavalla kerroksella tehoste-pohja-tehoste. Kavennukset yms. menivät mallin mukaan.

Kantapäähän otin 19+20 silmukkaa, kantapäähän 32 kerrosta vahvistettuna, kantapohjaan 9+9 silmukkaa. Kantalapun reunasta nostin 18 silmukkaa. Kavensin joka toinen kerros kunnes puikoilla 18+16+17+18 silmukkaa.

Kuvion loputtua kudoin pohjavärillä yhden kerroksen ja samalla tasasin silmukat puikoille, toisella pohjaväri kerroksella kavensin yhdeltä puikoilta yhden silmukan, jotta sain tasamäärän, 17, silmukkaa kaikille puikoille. Sen jälkeen tein kärkeen sädekavennukset, ensin välikerroksia 2, sitten kun välisilmukoita oli 3, lisäsin välikerrosten määrän kolmeen kahteen kavennukseen ja sitten vielä kerran kaksi välikerrosta, sitten yksi ja nolla. 

 
Mallissa tosiaan pitäisi olla riikinkukko, mutta ei se mielestäni kovin hyvin erotu. Kuvassa kukon nokka on alaspäin ja yläreunan pallot ovat sen töyhtöä. 


Näiden kutominen oli todella hidasta, koska jokainen silmukka täytyi erikseen laskea. Lisäksi myönnän, että väriyhdistelmä, erityisesti tuo kuviolanka, tökki minua pahasti. Huvittava muuten, että tässä on tiettyjä samoja piirteitä kuin siinä langassa (klik), jonka kanssa muutama vuosi sitten tökki niin pahasti, että kutominen jäi pitkäksi aikaa. Niitä ovat mm. musta-valkoinen pätkävärjätty osuus, yksi selkeästi joukkoon sopimaton väri (tuo vihertävän keltainen) sekä epämääräinen raitapituus. 

Painoa sukilla 155g. Lankaa käytetty vuoden alusta 603g.

Ei kommentteja: