lauantai 30. maaliskuuta 2024

Esterin suurperhe

Koska kälyn ja juniorin sukkien kulutus on melkoista, päätin parsittuani kassillisen sukkia vähän hidastaa pohjien rikkoutumista ja kudoin kälylle sukat, joissa yhdistin Esterin erikoiset ja suurperheen äidin sukat. 
 
Esterin erikoiset viittaa vuonna 1918 syntyneeseen mummuuni, joka vahvisti sukkia kutomalla langan joukkoon ohueksi säikeeksi leikattua sukkahousua. En muista olisinko koskaan nähnyt näiden Esterin sukkien varsinaisesti kuluvan puhki, reikä saattoi tulla, jos sukkahousunauha oli leikattu jostain kohtaa liian ohueksi ja se katksesi. Tämäkin oli kuitenkin äärimmäisen harvinaista. Suurperheen äidin sukkamalli on puolestaan nettilöytö, joka helpottaa sukkien pohjien uudelleen kutomista. Niissä kudotaan normaali varsi, mutta sukan päälinen ja pohja kudotaan erikseen ja kärki sitten taas yhteen. Sivut ommellaaan kiinni. Sukkien pohjan korjaaminen onnistuu helposti purkamalla kärki ja ompeleet, minkä jälkeen voi kutoa uuden pohjan. Paljon nopeampaa ja vähemmän lankaa vievää (niin kuin minun näillä varastoilla sitä tarvitsisi ajatella) kuin koko terän uudelleen kutominen  - tämän ehtii kiireinen suurperheen äitikin tehdä helpommin kuin koko sukan uudelleen kutomisen, sillä en juuri koskaan ole nähnyt, että sukan päälinen tai varsi kuluisivat, kyllä ne kulumat tuolta pohjasta yleensä löytyvät. Kun kärki on avattu voi myös tarvittaessa kasvattaa sukan kokoa lisäämällä pohjaan ja kärkeen kerroksia, joten sikälikin näitä on suurperheen äidin kiireessä helppo muokata seuraavaan kokoon.
 
Näiden jämälankojen poistosukkien aloitus 56 silmukalla, 2o 2n -joustinta sinisen langan mitan verran. Sen jälkeen violetilla langalla varsi. Siniturkoosilla langalla kudoin 13+13 silmukalla sukan pääklisen. Kantapäähän tuli 15+15 silmukkaa. Kantapään kudoin vahvistettuna grafiitinharmaal langalla ja sukkahousukuteella. Kantalappuun 28 kerrosta, kantapohjaan 8+8 silmukkaa. Kantalapun reunasta nostin 17 silmukkaa. Kavennukset kolmella ensimmäisellä kerroksella joka kerros, sen jälkeen vähän vaihdellen joka toinen tai joka kolmas kerros kunnes pohjassa on 15+15 silmukkaa. Kärkeen tasasin silmukat niin, että niitä oli 14 puikolla. Kavennukset tein tavan omaisina sädekavennuksina vähäisillä kerrosväleillä, jolla kärjestä ei tulisi pitkää, koska se on vahvistamatonta ja senkin todennäköisesti joutuu kutomaan uusiksi. 
 
Rumathan nuo ovat, siitä ei kahta sanaa, vaikka yritinkin yhtenäistää sukkia lisäämällä vielä pohjan langalla koristelua varteen. Kirjain on tehty virkatusta ketjusilmukkapötlöstä, jonka ompelin tuohon varteen kiinni.

Näiden sukkien myötä varastostani poistui kolme jämää (varren sininen ja lila sekä päällisen turkoosi) ja lisäksi ihan hiukkaa vaille kokonainen kerä (pohjan ja terän graffitin harmaa) lankaa sekä useampi nöttönen leikattuja sukkahousuja. 

Painoa sukilla 175g. Lngan kulutus vuoden alusta 778g.

Ei kommentteja: