tiistai 14. maaliskuuta 2017

Muovipussien mysteeri

Mistä ihmeestä noita muovikasseja oikein riittää? Mistä niitä meidän huusholliimme hiipii? Itse en ole ostanut muovikasseja maailman aikoihin, joskus viime syksynä ehkä viimeksi yhden, tänä vuonna en yhtään. Herra Kirjoitus on tämän vuoden puolella ostanut kaksi kassia eli ei siis edes yhtä kuukaudessa ja siitä huolimatta meidän muovikassilaatikkomme pursuaa edelleen täpötäysinäisenä.

Minä en ota ilmaisia pikkuisia muovikasseja mistään liikkeestä, missä niitä tarjotaan, koska olen poikkeuksetta liikkeellä käsilaukun tai repun kanssa ja sinne saa helposti laitettua kaupoista ostetut tavarat. Herra Kirjoituksen kohdalla tilanne on toki toinen, koska hänellä ei yleensä ole laukkua mukanaan ja taskut valmiiksi täynnä tavaraa. Niinpä hän on kantanut kotiimme pieniä muovikasseja apteekista ja muista liikkeistä, mutta ei toki niitäkään puolta tusinaa enempää. Sitä paitsi käymme niin harvoin missään muualla kuin ruokakaupassa, että tuon ei oikeasti pitäisi olla ongelma ja silti, muovikassivarastomme tuntuu lisääntyvän itsekseen. Ruokakaupassa käytetään kestokasseja, jotka ovat säilytyksessä jossain muualla kuin tuolla muovikassilaatikossa.

Käytän muovikasseja roskapusseina, pienempiä sekajätteeseen, jota meiltä ei tule juuri lainkaan ja isompia sitten energiajätteeseen, jota tuntuu kertyvän vähintään kassillisen viikkotahtia. Samoin kiikutan sekajätteet pois kerran viikossa tai parissa, vaikka pussi ei olekaan täynnä.  Tuolla laskelmalla meiltä pitäisi poistua n. 75- 100 kassia vuodessa,  25-50 pienempää ja saman verran isompia. En voi käsittää, miten paljon niitä oikein meillä onkaan, kun niitä tuntuu riittävän ja riittävän. Toki olen lukenut vitsiä siitä, että on suomalaisen kodin tyyppipiirre, että muovikassijemma löytyy jokaisesta kodista, mutta silti loputtomuus tuntuu uskomattomalta.

Olen nyt kuitenkin epätoivoisesti yrittänyt pienentää meidän kodin muovipussijemmaa ja työ jatkuu. Pitänee varmaan tehdä inventaario muutaman kuukauden päästä ja katsoa, miten paljon noita kasseja edelleen on jäljellä. Lisäksi yritän motivoida Herra Kirjoitusta olemaan ottamatta muovikasseja mistään ja kiinnittää itsekin siihen enemmän huomiota - eiväthän kassit voi lisääntyä keskenään, eiväthän?

Ei kommentteja: